Petak
21.11.2014
Najveći lanac pizzerija na svijetu odlučio se za ozbiljne inovacije. Mnogo veća ponuda i izmijenjen vizualni identitet samo su neke od novina.
 

Kako je nedavno potvrdio izvršni direktor tvrtke David Gibbs, Pizza Hut u ovom trenutku uvodi "najznačajnije promjene u svojoj povijesti". Pored toga što će ponuda biti obogaćena, najveći svjetski lanac pizzerija će predstaviti i novi logo, redizajniranu internetsku stranicu, novi izgled kutija za pizze te nove uniforme. Procijenjeno je da će nove vrste tijesta, sastojaka i preljeva udvostručiti postojeći meni, a kada se sve moguće kombinacije uzmu u obzir, mušterije će moći naručiti čak 2 milijarde različitih pizza.

Insalate Italiane, hrana u ponudi

Foto: Pizza Hut

U uvjetima jake konkurencije i sa novim navikama potrošača, Pizza Hut, poput ostalih velikih brendova restorana brze usluge u Americi, stoji iza toga da su promjene bile nužne, a američki mediji primjećuju da se je ovim potezima lanac najviše želio prilagoditi ukusima mlađe populacije, tzv. "milenijumskoj generaciji" (rođeni 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća). Iskustvo pokazuje da ove generacije potrošača mnogo više značaja pridaju zdravijoj i raznovrsnijoj prehrani, što objašnjava i zašto je tek u novije vrijeme većina poznatih lanaca brze hrane uvela stavke u meni koje se temelje na svježim i niskokaloričnim sastojcima. S druge strane, primijećeno je da u posljednjih pet godina konstantan rast prometa bilježe tzv. fast-casual restorani, koncepti koji, poput klasičnih fast-food lanaca, ne nude punu restoransku uslugu, ali u kojima se služi kvalitetnija, nezamrznuta i manje obrađena hrana.

Promjene koje Pizza Hut uvodi sada, nadovezuju se, međutim, na niz promjena s početka ove godine. Lanac je tada prvi put u svojoj povijesti počeo prodavati pizzu "na parče", imajući na umu potrošače koji nemaju vremena sjedeti u restoranu ili koji više vole "objedovati u hodu". Tvrtka se, pored toga, odlučila prilagoditi interijer i onima koji vole jesti u restoranu - prostor za ručavanje će biti mnogo širi i otvoreniji, a svaki stol će dobiti interaktivni digitalni meni. Sve su to izmjene koje bi također trebale približiti klasičnu pizzeriju trenutno vrlo popularnom formatu - pomenutim fast-casual restoranima.

Insalate Italiane, fast-food
Foto: Pizza Hut

Suglasnost mreže

I pored toga što svaka novina povlači za sobom i određen rizik, u tvrtki su spremni investirati u promjene. Međutim, da bi što bolje pripremila i svoje primatelje franšize, tvrtka je još u rujnu pozvala u svoje sjedište u Dallasu 1.000 regionalnih menadžera i instruktora, koji su, prvo, imali zadatak probati, a zatim, uz pomoć stručnog tima, naučiti praviti nove pizze.

Kako objavljuje magazin Entrepreneur, predstavnici tvrtke kažu da za promjene imaju bezrezervnu suglasnost svojih primatelja franšize, te da ona i jeste bila vektor za promjene. – Vrlo smo zadovoljni pravcem u kojem se krećemo i dugoročnim učincima koje će ove promjene donijeti našem biznisu... To je ono što su nama naše mušterije rekle da žele, a smatramo da će se novi ukusi dopasti potrošačima svih generacija – izjavio je glasnogovornik tvrtke NPC International, najvećeg primatelja Pizza Hut franšize.

Ono što čitavom sustavu ide u prilog, istodobno je i pokazatelj da tvrtka svo vrijeme dobro "osluškuje" potrebe svojih mušterija, budući da se Pizza Hut i ove godine nalazi na Popisu najboljih svjetskih brendova, koju je početkom listopada objavila konzultantska kuća Interbrand (Interbrand 's Best Global Brands). Zanimljivo je da pored uobičajenih, financijskih pokazatelja, Interbrandov popis uzima u obzir i nešto specifičnije čimbenike, poput: koliko brend utječe na izbor koji će klijent napraviti, odnosno, koliko brend ispunjava očekivanja svojih  klijenata. Pizza Hut je tek jedan od nekoliko franšiznih brendova na ovom popisu.  

Pizza Hut ima mrežu od 15.000 restorana u 100 zemalja diljem svijeta, od čega su 13.000 franšize. Sa 1.300 restorana u 30 zemalja, Pizza Hut je i najveći lanac pizzerija u Europi. Kako smo pisali, američki je lanac spreaman ući i na tržišta ove regije – primatelji franšize traže se u Hrvatskoj i Sloveniji.