Ponedjeljak
19.10.2015
KFC namjerava sljedeće godine otvoriti najmanje 100 restorana u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama.
 

Snažna ekspanzija KFC restorana na teritoriju Rusije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država počela je još prošle godine. Američki je lanac brze hrane tada otvorio 100 restorana, a skoro isti broj jedinica će biti dodan i ove godine. Ta stopa rasta, kako kažu predstavnici tvrtke, ostaje na snazi ​​i sljedećih godina.

S povećanjem broja restorana, KFC u Rusiji konstantno bilježi rast prodaje i prometa. U usporedbi sa stanjem iz 2010, promet je povećan pet puta, a prodaja veća 45 posto.

Foto: KFC

Rusija se suočava sa najvećom ekonomskom krizom još od 1998. godine – pad cijene nafte i sankcije zemalja Zapada zbog umiješanosti Rusije u izbijanje krize u Ukrajini – ostavile su traga. Kako se primanja i proračun potrošača budu smanjivali, neminovno će rasti potražnja za jeftinijim obrocima. KFC u tome vidi svoju šansu. Unatoč tome što će troškovi nabave robe i sastojaka iz inozemstva biti veći zbog pada vrijednosti rublje, predstavnici su tvrtke naglasili da će cjenovna politika u restoranima lanca ostati povoljna, te da će povećanje cijena biti osjetno niže od inflacije.

Već ove godine, KFC restorani su imali 28 posto veću posjećenost u odnosu na prethodne godine. Iako se primjećuje da je broj studenata, najvjernije skupine mušterija, znatno opao, porastao je broj potrošača koji su do sada uglavnom posjećivali restorane srednje cjenovne kategorije.

Trenutno, KFC ima 430 restorana u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, pri čemu je 70 posto u vlasništvu primatelja franšize. Američki je lanac nedavno ušao na tržište Bjelorusije, a planira restorane otvoriti i u Uzbekistanu, Turkmenistanu, Kirgistanu i Tadžikistanu.

KFC je u vlasništvu američke tvrtke Yum! Brands, koja razvija i lance restorana Pizza Hut i Taco Bell. Tvrtka ima više od 41.000 restorana u više od 125 zemalja. Godišnji obrt Yum! Brandsa premašuje 13 milijardi dolara.