„Kralj“ širi partnersku mrežu

Lisnata tijesta, kroasani, krafne, kave – po kojima se prepoznaje kave-pekara „Kralj“ u Beogradu – od sada se prodaju u još tri partnerske pekare
Ponedjeljak
22.02.2016
Partnerska mreža kave-pekare „Kralj“ bogatija je za tri nove jedinice – pekare su otvorene u Novom Sadu, Lazarevcu i Vršcu.
 

„Kralj“ je tek oko prije godinu dana počeo razvijati franšizni te partnerski sustav, a posljednja četiri mjeseca, pokazalo se, bila su i najplodonosnija – ova kave-pekara u grčkom stilu, prepoznatljiva po autentičnoj ponudi peciva, krafni, sendviča, salata, ali i kava i cijeđenih sokova – dobila je tri nova partnera. Prvo je, u studenom 2015, otvorena partnerska pekara u Novom Sadu, da bi ovih dana novu pekaru dobio i Lazarevac. Treća se partnerska pekara nalazi u Vršcu, a u naredna dva dana očekuje se svečano otvorenje.

Slađana Kovačević, zadužena za širenje mreže u Srbiji, kaže da su se sva tri vlasnika odlučila za partnerski sustav – format koji ne podrazumijeva preuzimanje branda ili vizualnog identiteta pekare „Kralj“. Partneri su, međutim, podsjeća ona, poput klasičnih primatelja franšize, u obvezi nabavljati kave i peciva od davaoca, a ta obveza će važiti tri godine, koliko traje ugovor. – I franšizni i partnerski sustav naše kave-pekare vrlo su povoljne poslovne mogućnosti. Niti za jedan od ovih formata nisu potrebne prevelike investicije. Pored toga, bez obzira na format, razina potpore je, u suštini, ista. Iako ne rade pod našim brandom, i partnere je potrebno obučiti, uvesti u posao, pomoći im oko uređenja prostora, naučiti ih da pravilno peku naša peciva i pripremaju naše kave – objašnjava Kovačević.

Velika je sreća što su, kako kaže, i partneri iskusni poduzetnici koji su već radili u području ugostiteljstva ili trgovine. U Novom Sadu, vlasnici partnerske pekare isprva su držali lokal s brzom hranom, ali nisu bili zadovoljni rezultatima. Nakon određenog vremena odlučili su promjeniti „profil", a proizvodi i ponuda kave-pekare „Kralj“ učinila im se idealnom. – Sada posluju preko svakih očekivanja – kaže Kovačević.

U Lazarevcu je posao ustrojen kao „obiteljska priča“. – Pekaru vode majka i dva sina. I oni su već imali svoj lokal, ali su prihvatili sve naše savjete i prostor uredili po našim standardima i uvjetima. Iako je prošlo tek desetak dana od otvorenja, prezadovoljni su. Vidi se i da su mušterije zaista zadovoljne kvalitetom proizvoda – i kavom i pecivima – dodaje Kovačević.

Pekara u Vršcu je, kako smo spomenuli, na korak od otvorenja. A kako smo već pisali, vlasnica te pekare Snežana Rađenović poduzetnica je za primjer. Pored svog osnovnog zanimanja knjigovođe, ona vodi i tri Mini Pani pekare. Svom poduzetničnom portfelju sada je pridružila kave-pekaru koja bi trebala prenijeti autentični duh Grčke. – Slična ponuda ne postoji u Vršcu, što je također jedan od razloga zašto mi je ovaj koncept bio primamljiv – izjavila je za naš portal Rađenović.

Od kraja prošle godine, da podsjetimo, peciva i kave koji su zaštitni znaci pekare „Kralj“, mogu se naći i na tržištu Hrvatske. Tvrtka „Uslužni centar“, naime, preuzela je veleprodaju za cijelo tržište, o čemu smo također pisali.