Želimo postati brend "broj jedan" po usluzi, nudeći izuzetno kvalitetan proizvod po povoljnoj cijeni. Također, kao i svuda u svijetu, u Hrvatskoj planiramo širiti mrežu preko lokalnih franšiznih partnera, koji će i biti ključni za uspjeh koncepta na ovom tržištu.
Martin Princ
Ponedjeljak
09.06.2014
Subway, najveći franšizni sustav na svijetu, vraća se na tržište Hrvatske! Plan im je otvoriti najmanje 20 franšiznih restorana sljedećih par godina, a u toku je potraga za kandidatima.
 

Nakon što se prošle godine uspješno vratio na tržište Slovenije, najveći fast-food lanac na svijetu sada planira ponovno otvoriti restorane u Hrvatskoj i u potrazi je za primateljima franšize. Kako za naš portal kaže Martin Princ, zadužen za razvoj Subwaya u srednjoj i istočnoj Europi, američki lanac u Hrvatskoj ima istu strategiju kao i u svim zemljama svijeta u kojima posluje. – Želimo postati brend "broj jedan" po usluzi, nudeći izuzetno kvalitetan proizvod po povoljnoj cijeni. Također, kao i svuda u svijetu, u Hrvatskoj planiramo širiti mrežu preko lokalnih franšiznih partnera, koji će i biti ključni za uspjeh koncepta na ovom tržištu. Hrvatska je sada dio Europske unije, tako da je sada moguće da sastojci, koji se budu koristili u budućim Subway restoranima, ispunjavaju naš tzv. "Zlatni standard" kvalitete (SUBWAY®Golden Standard), što je standard koji primjenjujemo za sve zemlje EU, i koji omogućuje da u svim tim zemljama ponudimo istu razinu kvalitete. Ovakav standard bilo je gotovo nemoguće zadovoljiti prije no što je Hrvatska postala dio Europske unije –objašnjava Princ.

Subway se prvi put u Hrvatskoj pojavio 2004. godine, a tadašnji primatelj franšize je uspio otvoriti šest restorana. Sa tržišta se, međutim, povukao 2009. godine. Jedan od razloga je upravo bio u spomenutim standardima, koje je tada bilo vrlo teško zadovoljiti. Sada su očekivanja daleko veća. – Znamo da su potrošači u Hrvatskoj vrlo zahtjevni i da traže izuzetno kvalitetnu uslugu. Iz iskustva znamo da je Subway bio vrlo popularan u Hrvatskoj, zato i sada, kada smo razvoj započeli s još kvalitetnijim proizvodom, očekujemo pravi rezultat – kaže Martin Princ.

Prema sadašnjim planovima, u Hrvatskoj bi trebalo biti otvoreno najmanje 22 restorana, i to u gradovima s najmanje 50.000 stanovnika. Najbolje lokacije za restorane su mjesta s velikim prometom, najbolje u pješačkim ili ekstra zonama. – Ne želimo žuriti i svjesni smo da će nam biti potrebno mnogo vremena dok ne otvorimo prve restorane. U svakom slučaju, možemo reći da imamo visoka očekivanja kada je tržište Hrvatske u pitanju – dodaje Princ.

Uvjeti koje moraju zadovoljiti kandidati su standardni za franšizni sustav Subwaya, a razina potrebnih investicija ovisi prije svega o odabranoj lokaciji i veličini lokala, te njegovom stanju i potrebnih investicija za dovođenje na željeni standard. Očekivane investicije u opremu iznose oko 40.000 eura. Inicijalna franšizna naknada za pristup sustavu (licenca) iznosi 7.500 eura za prvi vlastiti restoran, a polovicu te sume za svaki sljedeći. Ulaskom u franšizni sustav Subwaya, i uz činjenicu da je ovo najveći lanac restorana na svijetu, primatelji franšize ne samo što dobivaju najpoznatiji brend, već i ogromno iskustvo i izniman know-how.

Sve uvjete i detaljan opis franšiznog sustava možete pronaći u našem Katalogu franšiza

Inače, Subway se za sada ne planira širiti u druge zemlje regije iako je, dugoročno, i to jedan od ciljeva razvoja u ovom dijelu Europe. – Dakako da bismo željeli ući i na susjedna tržišta Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Međutim, prošle godine smo tek otvorili Ljubljanu, sada smo fokusirani i na Hrvatsku, tako da idemo korak po korak!  – kaže Princ.