09.06.2014

Subway se vraća u Hrvatsku!

Subway, najveći franšizni sustav na svijetu, vraća se na tržište Hrvatske! Plan im je otvoriti najmanje 20 franšiznih restorana sljedećih par godina, a u toku je potraga za kandidatima.

Nakon što se prošle godine uspješno vratio na tržište Slovenije, najveći fast-food lanac na svijetu sada planira ponovno otvoriti restorane u Hrvatskoj i u potrazi je za primateljima franšize. Kako za naš portal kaže Martin Princ, zadužen za razvoj Subwaya u srednjoj i istočnoj Europi, američki lanac u Hrvatskoj ima istu strategiju kao i u svim zemljama svijeta u kojima posluje. – Želimo postati brend "broj jedan" po usluzi, nudeći izuzetno kvalitetan proizvod po povoljnoj cijeni. Također, kao i svuda u svijetu, u Hrvatskoj planiramo širiti mrežu preko lokalnih franšiznih partnera, koji će i biti ključni za uspjeh koncepta na ovom tržištu. Hrvatska je sada dio Europske unije, tako da je sada moguće da sastojci, koji se budu koristili u budućim Subway restoranima, ispunjavaju naš tzv. "Zlatni standard" kvalitete (SUBWAY®Golden Standard), što je standard koji primjenjujemo za sve zemlje EU, i koji omogućuje da u svim tim zemljama ponudimo istu razinu kvalitete. Ovakav standard bilo je gotovo nemoguće zadovoljiti prije no što je Hrvatska postala dio Europske unije –objašnjava Princ.

Subway, Martin Princ Fot. Subway/M.Princ

Želimo postati brend "broj jedan" po usluzi, nudeći izuzetno kvalitetan proizvod po povoljnoj cijeni. Također, kao i svuda u svijetu, u Hrvatskoj planiramo širiti mrežu preko lokalnih franšiznih partnera, koji će i biti ključni za uspjeh koncepta na ovom tržištu.
Martin Princ

Subway se prvi put u Hrvatskoj pojavio 2004. godine, a tadašnji primatelj franšize je uspio otvoriti šest restorana. Sa tržišta se, međutim, povukao 2009. godine. Jedan od razloga je upravo bio u spomenutim standardima, koje je tada bilo vrlo teško zadovoljiti. Sada su očekivanja daleko veća. – Znamo da su potrošači u Hrvatskoj vrlo zahtjevni i da traže izuzetno kvalitetnu uslugu. Iz iskustva znamo da je Subway bio vrlo popularan u Hrvatskoj, zato i sada, kada smo razvoj započeli s još kvalitetnijim proizvodom, očekujemo pravi rezultat – kaže Martin Princ.

Prema sadašnjim planovima, u Hrvatskoj bi trebalo biti otvoreno najmanje 22 restorana, i to u gradovima s najmanje 50.000 stanovnika. Najbolje lokacije za restorane su mjesta s velikim prometom, najbolje u pješačkim ili ekstra zonama. – Ne želimo žuriti i svjesni smo da će nam biti potrebno mnogo vremena dok ne otvorimo prve restorane. U svakom slučaju, možemo reći da imamo visoka očekivanja kada je tržište Hrvatske u pitanju – dodaje Princ.

Uvjeti koje moraju zadovoljiti kandidati su standardni za franšizni sustav Subwaya, a razina potrebnih investicija ovisi prije svega o odabranoj lokaciji i veličini lokala, te njegovom stanju i potrebnih investicija za dovođenje na željeni standard. Očekivane investicije u opremu iznose oko 40.000 eura. Inicijalna franšizna naknada za pristup sustavu (licenca) iznosi 7.500 eura za prvi vlastiti restoran, a polovicu te sume za svaki sljedeći. Ulaskom u franšizni sustav Subwaya, i uz činjenicu da je ovo najveći lanac restorana na svijetu, primatelji franšize ne samo što dobivaju najpoznatiji brend, već i ogromno iskustvo i izniman know-how.

Sve uvjete i detaljan opis franšiznog sustava možete pronaći u našem Katalogu franšiza

Inače, Subway se za sada ne planira širiti u druge zemlje regije iako je, dugoročno, i to jedan od ciljeva razvoja u ovom dijelu Europe. – Dakako da bismo željeli ući i na susjedna tržišta Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Međutim, prošle godine smo tek otvorili Ljubljanu, sada smo fokusirani i na Hrvatsku, tako da idemo korak po korak!  – kaže Princ.

Podijeli članak

Komentariraj na forumu

0

želite više?

newsletter Franchising.hr

If you see this, leave this form field blank