Ulaskom u najveći franšizni sustav na svijetu, primatelji Subway franšize ne samo što dobivaju pravo raditi pod svjetski poznatim brandom, već i ogromno iskustvo i neprocjenjivo poslovno znanje.
Ponedjeljak
29.09.2014
Prema broju restorana, poznati američki lanac za prodaju sendviča Subway najveći je franšizni lanac na svijetu. Ekspanzija se nastavlja i u Europi.
 

Nedavno je u Baselu u Švicarskoj svečano otvoren novi Subway restoran, čime je američki gigant "zaokružio" mrežu od točno 4.500 restorana u Europi. Prema podacima iz rujna, franšiznu mrežu na globalnoj razini, pak, čini više do 42.700 restorana u 108 zemalja, što neprikosnoveno Subway svrstava u najveći franšizni sustav na svijetu. – Od siječnja do rujna samo u centralnoj i istočnoj Europi otvorili smo 50 novih restorana – kaže Martin Princ, zadužen za razvoj Subwaya u tom dijelu Europe. 

Ekspanzija neće zaobići ni ovu regiju. Nakon što je prošle godine otvorio prvi restoran u Ljubljani, Subway je spreman nastaviti širenje mreže u Sloveniji, ali i ponovno otvoriti restorane u Hrvatskoj. Tvrtka je već u potrazi za primateljima franšize. Kako su svojedobno potvrdili za naš portal, u Hrvatskoj bi trebali otvoriti najmanje 22 restorana, prije svega u gradovima s najmanje 50.000 stanovnika. Martin Princ je tom prilikom rekao da Subway, međutim, ne želi žuriti jer su svjesni da je, između ostalog, za otvaranje prvih restorana potrebno i vrijeme. 

Primjećujemo i da su kandidati mnogo oprezniji kada odlučuju o ulasku u franšizni sustav. Naravno da ih najviše privlače koncepti koji su već dokazani i koji godinama rade na tržištu, i to objašnjava veliki broj upita za franšizu koje dobivamo iz svih dijelova centralne i istočne Europe. S druge strane, javlja nam se i veliki broj mladih poduzetnika, ali mnogi među njima nemaju riješen problem financiranja. To je, međutim, faktor koji će presudno odlučiti jesu li poželjni kandidati za otvaranje Subway restorana ili ne – objašnjava Princ. 

Uvjeti koje bi trebali zadovoljiti zainteresirani iz Slovenije i Hrvatske, standardni su za cijeli franšizni sustav Subwaya. Razina potrebnih investicija ovisi najviše o odabranoj lokaciji i veličini lokala, kao i o stanju prostora i potrebnim investicijama za dovođenje na željeni standard. Očekivane investicije u opremu iznose oko 40.000 eura, dok inicijalna naknada za pristup sustavu (licenca) iznosi 7.500 eura za prvi restoran, a polovicu te svote za svaki sljedeći. 

Više o uvjetima i opis franšiznog sustava za primatelje franšize u Hrvatskoj i Sloveniji možete pronaći u našim katalozima franšiza – Franchising.hr i Franchising.si.