Posao iz ljubavi
Dejan Jakovljev
Dejan Jakovljev je devet godina poduzetnik, i do sada se uglavnom bavio komercijalom. Početkom ove godine, pak, postao je primatelj Husse franšize, zadužen za dostavu hrane za kućne ljubimce na dvije beogradske općine. Vrlo je brzo napredovao, te je za nepunih godinu dana postao i najbolji pojedinačni primatelj Husse franšize u Srbiji. U početku je imao svega desetak kupaca koji su, s vremena na vrijeme, za svoje kućne ljubimce naručivali Husse hranu – danas ih je oko 260, ali ciljevi su, kako kaže Jakovljev, daleko veći.
Ulazak u posao nije mu bio osobito težak. – Godinama sam se bavio komercijalom, što jeste svojevrsni vid prodaje, te mi je taj segment poslovanja – marketing, pristup klijentima – već bio poznat. Husse je bio spoj svega što mi je bilo potrebno: već stečenog znanja, iskustva i ljubavi prema životinjama – priča na početku razgovora Jakovljev.
Za Husse je saznao čitajući portal Franchising.rs, dvije je godine, kako kaže, pratio što se događa u svijetu franšizinga, analizirao što bi mogao raditi te zaključio da je Husse ono što mu najviše odgovara. – Ovaj posao, međutim, nije za svakoga – primatelj franšize mora biti uporan, razumijeti da radi i sa ljudima i sa životinjama, mora voljeti prodaju – objašnjava Jakovljev.
U poslu mu pomaže supruga Katarina, ali i njegova dva psa Žika i Kika. Brend Husse, kako kaže, jeste poznat uzgajivačima, ali široj skupini potrošača i ne u tolikoj mjeri, te je potrebno uložiti vremena i truda u promociju samog brenda. On se trudi ne propustiti nijednu priliku, te i dok šeta svoja dva psa, on zapravo radi, jer komunicira s drugim vlasnicima pasa i prezentira im Husse proizvode. – Mogu vam reći da mi kuce dosta pomažu, jer one ostvaruju kontakt s drugim kucama, pa je lakše ostvariti kontakt s vlasnicima pasa. Pored izravne prodaje, surađujem i sa veterinarima – objašnjava svoj način poslovanja.
Podrška sustava, te pohvale koje je dobio za ostvarene rezultate, mnogo mu znače jer predstavljaju "potvrdu dosadašnjeg rada". – Primatelji u Srbiji su kao obitelj, družimo se međusobno, u čemu je, smatram, i snaga našeg sustava. S davateljem franšize Sašom Milutinovićem ostvario sam iskren, prijateljski odnos. U svakom trenutku možemo razmjeniti iskustva ili rješavati zajedno neke nedoumice, a to nam je omogućeno i sa primateljima iz drugih zemalja. Stalno imamo webinare na kojima, između ostalog, slušamo iskustva franšizera iz ostalih dijelova svijeta, uspješne priče, što i nama pomaže u poslu – kaže on.
Budući da godinama trenira jahanje, bilo mu je zadovoljstvo da se i sam angažira na promociji Husse proizvoda koji su namijenjeni konjima. – Ranije su se ovi proizvodi jako malo prodavali, što je šteta, jer je riječ o 100 posto prirodnim proizvodima. Sada smo počeli sponzorirati određena natjecanja kako bismo prezentirali i taj segment – kaže Jakovljev.
Iako je potrošačka moć građana oslabljena, a kupci Husse proizvoda uglavnom ljudi srednjeg i višeg staleža, vjeruje da postoji perspektiva za rast i razvoj poslovanja. – Naravno da bih na nekom razvijenom tržištu mogao zaraditi pet puta više, ali i ovdje, oni koji svog ljubimca gledaju kao na člana obitelji, spremni su kupiti kvalitetnu hranu po pristupačnoj cijeni. Mnogi i ne znaju što njihov pas jede te im treba objasniti zašto je kvalitetna prehrana važna – kaže Jakovljev.
pročitajte članke
Kako se može iskoristiti ovčja vuna? Poduzetnički dvojac iz Rumunjske započeo je proizvodnju peleta od ovčje vune, koji se u poljoprivredi koristi kao kvalitetno organsko gnojivo.
Iz želje da ponude atraktivan, ali dostupan prodajni prostor za male proizvođače, kreativce i dizajnere, u Beču je 2015. otvorena specijalizirana trgovina s' Fahl. Potražnja je potakla i razvoj franšizne mreže, a primatelje franšize sada traže i u Hrvatskoj.
Zašto je lakše poslovati u franšiznom sustavu, kakvu je podršku dobila od davatelja franšize u uvjetima pandemije te što je iz toga naučila, otkriva Anna Kulczyk-Szymańska, primateljica franšize poljskog trgovačkog lanca Lewiatan
Želite biti deo Fahl obitelji? Kontaktirajte nas i pokrenite vlastiti posao!
Rast prodaje i kupaca, ali i širenje franšizne mreže, obilježili su prethodnu godinu djelovanja franšiznog sustava Husse u Bosni i Hercegovini. Dobri rezultati nisu izostali ni za vrijeme karantene uslijed pandemije koronavirusa.
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
„Znanstvena kuhinjica“ nastavlja širenje na regionalnom tržištu, s posebnim naglaskom na Hrvatsku.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.