Za mogućnost izbora

U današnje vrijeme, kada se skoro na svakom uglu može pronaći pekara, kiosk s brzom hranom, slastičarnica ili restoran, nije lako pokrenuti koncept koji donosi nešto novo na tržište. Za takav poduhvat, potrebno je "sanjati i imati mnogo hrabrosti". Tako barem kažu sestre Roxana i Vilarina Petre iz Rumunjske, koje su se u jesen 2015. osmelile te u Bukureštu otvorile Bistro Raw Vegan – bistro sirove i veganske hrane. U posao su, kako kažu, ušle s mnogo entuzijazma i punog srca, spremne za "učenje u hodu". Što su postigle do sada, a što vide kao adut za budućnost, reći će nam Roxana Petre.
Što vas je potaknulo prihvatiti sirovu i vegansku prehranu?
Život je za nas dvije, sestre i prijateljice, protjecao predvidljivim, uobičajenim ritmom. Obje smo godinama radile u korporacijama, nismo imale vremena ni za što drugo, i poput većine, hranile se "u hodu", ne misleći mnogo o tome što jedemo. Sve dok se nisu javili određeni zdravstveni problemi... Tada smo odlučile promijeniti prehranu, počele smo istraživati i, eto, otkrile sirovu i vegansku hranu. Shvatile smo da ljepota ovakve prehrane nije samo u novim okusima, već i u dobrom osjećaju koji se, na naše iznenađenje, javio vrlo brzo.
Odmah smo pomislile da ovo iskustvo ne treba zadržati samo za sebe – i otvorile smo gastronomski kutak za sve ljubitelje sirove hrane. Nije bilo lako, ali nas je, izgleda, ta žarka želja dovela i do nekoliko pravih ljudi, te danas imamo mali, odabrani tim koji vjeruje u to što radimo...
Koje proizvode i usluge nudi Bistro Raw Vegan?
Neprestano radimo na poboljšanju ponude – svakodnevno razmjenjujemo ideje, isprobavamo nove kombinacije svježih namirnica, ali i unapređujemo recepte za koje mislimo da su već savršeni (smijeh). S nama zajedno rade i dvije "šefice" Roxana Solovastru i Viorica Sufragiu, dvije žene s najviše iskustva u pripremi prijesne i veganske hrane u Rumunjskoj. Joie de vivre, strast za novim okusima te kreativnost, to su sastojci koji idu u svaki naš obrok. I samo ono što nam se bezuvjetno svidi, izlazi pred naše mušterije.
Dakle, nudimo najširi mogući izbor sirovih veganskih jela – juhe, salate, pite, hladna predjela, tjestenine, peciva, sokove, kolače, a sve se to može naručiti online ili putem telefona. Obroci se pripremaju po narudžbi, kako bi bilo svježe i toplo kad se dostavi mušteriji. Uvijek imamo i "specijalitet dana", koji se nudi po povoljnoj cijeni. Drago nam je što naše specijalitete i kolače sve češće naručuju za rođendane i druge proslave, a hrana se može naručiti najmanje 24 sata prije događaja.
Pored toga što nudimo prijesne i veganske obroke, nudimo i varijante bez glutena, i po tome smo jedini na tržištu. Shvatili smo da je sve više ljudi s intolerancijom na gluten, te im znači ako mogu brzo i bez muke doći do zdravog obroka. Jela se mogu naručiti za najmanje pet dana, a imamo mušterije koje svakodnevno, već čitavu godinu, naručuju hranu kod nas.
Bistro Raw Vegan – fotograf Andrei Stama
Kako će se dalje razvijati koncept?
Za sada imamo online bistro te mali lokal u centru Bukurešta. Mušterije uglavnom obroke kupuju i nose sa sobom, jer je ovo prije svega take away koncept, ali, kao što sam spomenula, hranu dostavljamo i na kućnu adresu. Radimo sada na tome da se preselimo u veći prostor, koji bi imao i restoranski dio, s mjestima za sjedenje, jer bi na taj način stvorili "zaokružen" i inspirativan kutak za naše kupce.
Počeli ste razmišljati i o franšizi. Zašto ste se odlučili za ovaj model suradnje i razvoja?
Pošli smo od toga da, kada se odlučite hraniti zdravo, nemate previše izbora. Vjerujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo ponuditi izbor, pokazati da hrana može biti i ukusna i zdrava, ali ne samo stanovnicima Bukurešta, već ljudima diljem Rumunjske. Zato smo se i odlučili za davanje franšize. U prvoj bismo fazi željeli pronaći franšizne partnere u većim gradovima, poput Temišvara, Cluja, Brašova, Arada... No, ako bude zainteresiranih za Bukurešt, ne isključujemo ni tu mogućnost.
pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije iznimka. Koje se to investicije tretiraju kao obvezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna suradnja ne može zamisliti?
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?