Kralj sprinta osvaja kroz franšizu

Rekorder u sprintu na 100 i 200 metara, osvajač osam zlatnih olimpijskih te 11 medalja sa svjetskih prvenstava, stoji kao ključni partner iza jamajčanskog lanca restorana Usain Bolt’s Tracks & Records. Osim što je svoje slavno ime "vezao" uz brand restorana, Usain Bolt je i njegov promotor, a lanac će, kako je ovih dana objavljeno u britanskim medijima, prve restorane uskoro dobiti i na tlu Europe.
Sredinom kolovoza, naime, jamajčanska tvrtka Franjam, većinski vlasnik lanca, potpisala je ugovor s britanskom tvrtkom Casual Dining Restaurants Group (CDRG), koja će biti zadužena za razvoj na teritoriju Velike Britanije. Ugovorom se predviđa da u narednih pet godina bude otvoreno 15 Usain Bolt’s Tracks & Records restorana, a vrata prvog mogla bi biti otvorena već za nekoliko mjeseci.
Prvi, matični restoran pod imenom Usain Bolt’s Tracks & Records otvoren je u travnju 2011. u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke, a prošle je godine počela raditi i prva franšiza u luci Ocho Rios, također na Jamajci. S druge strane, glasine o otvorenju "Boltovih" restorana u Velikoj Britaniji javile su se još 2012. godine. – Nismo htjeli žuriti, željeli smo pronaći idealnog partnera koji će dijeliti našu viziju i predanost poslu te koji će dobro poznavati lokalno tržište – objašnjava Gary Matalon, izvršni direktor tvrtke Franjam.
Usain Bolt’s Tracks & Records zamišljen je kao spoj klasičnog sportskog bara koji nudi dobru zabavu i premium restorana neformalnog objedovanja s vrlo bogatim menijem. Iako je kuhinja "mješovita", prilagođena ukusima internacionalne klijentele, menijem dominiraju jela tipična za Jamajku. Osim hrane, duh i kulturu ovog otoka dočaravaju i specifičan ambijent te glazba, a Boltovo ime stoji i kao dobra preporuka – gostima se, između ostalog, nudi i nekoliko vrsta burgera "a la Usain".
Jedan od ključnih razloga za ulazak u Veliku Britaniju leži u činjenici da popularnost karipskih specijaliteta i restorana u ovoj zemlji raste iz godine u godinu, kaže Gary Matalon. Zanimljivo je, podsjeća Matalon, da je ovo prva izvorna franšiza s Jamajke koja izlazi na međunarodno tržište i koja će se širiti izvan granica svoje domovine.
pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije iznimka. Koje se to investicije tretiraju kao obvezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna suradnja ne može zamisliti?
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?