Pizzerije za poduzetne
U ovom trenutku u Europi pod brandom Pizza Hut posluje 231 primatelj franšize, a restorani se za sada mogu naći u Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Armeniji, Azerbejdžanu, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj. Jedini operator i primatelj master franšize branda Pizza Hut za tržišta Centralne i Istočne Europe poljska je tvrtka AmRest. Ona je, naime, 2016. potpisala ugovor i preuzela obvezu prodavati pojedinačne franšize te tako razvijati mrežu restorana u regiji Centralne i Istočne Europe. Razvojni planovi uključuju i zemlje ove regije – Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju.
U Poljskoj je prodaja pojedinačnih franšiznih licenci počela tek odnedavno – prvi je franšizni restoran otvoren 2020, pored toga što sama tvrtka AmRest na tržištu Poljske upravlja mrežom od 152 Pizza Hut restorana.
– Pandemija nije promijenila naše planove širenja, niti u Poljskoj, niti u drugim dijelovima Europe. Intenzivno regrutujemo nove franšizne partnere, optimiziramo poslovni model te planiramo otvaranje više objekata – uvjerava Damian Rybak, globalni direktor franšiznog poslovanja u Pizza Hutu. – Procjenjujemo da samo u Poljskoj ima potencijala za još najmanje 250 restorana – kaže Rybak.
Kako do franšize?
Prema najnovijim planovima, Pizza Hut cilja na gradove s više od 70.000 stanovnika. Idealne lokacije za restoran su neovisni objekti površine 100 m2, ali nisu isključuje ni lokacije u okviru trgovačkih centara.
– Što se idealnih primatelja franšize tiče, tražimo partnere koji će, u doglednoj budućnosti, imati potencijala da otvore i vode veći broj restorana – naglašava Damian Rybak.
U pokretanje Pizza Huta treba uložiti najmanje 125.000 dolara. Ulazna franšizna naknada iznosi 26.700 dolara, dok je mjesečna naknada 6% od prodaje, koliko iznosi i naknada za marketing.
– S druge srane, mi nudimo rješenja za sve opcije – i u slučaju da partner otvara restoran u novom objektu i u slučaju da postojeći restoran „prevodi u franšizu“. Ako je riječ o izgradnji i uređenju novog objekta, nudimo niz usluga podrške. Lokal možemo i sami pripremiti, a potom ga prepustiti primatelju franšize ili pružiti podršku prilikom gradnje. Odluka je na partneru – dodaje Rybak.
– Garantiramo intenzivnu obuku i prijenos celokupnog know-how-a, kontinuiranu podršku i coaching po svim ključnim pitanjima poslovanja i marketinga. Pružit ćemo i sve digitalne alate koji su danas neophodni za uspješno upravljanje prodajom i poslovanjem – navodi Rybak.
Ostati u igri
Kako naglašava naš sugovornik, pandemija je ubrzala određene procese. Među njima, najviše se radi na digitalizaciji i usluzi kućne dostave.
– Ugostitelji koji su razvili i modernizirali postupak naručivanja online i usluge kućne dostave te preuzimanja obroka na licu mjesta, imaju veće šanse za brži rast poslovanja – smatra Damian Rybak. – Danas su ove usluge presudne ne samo za rast, već i za održavanje pozicije na vrlo konkurentnom tržištu, koje se trenutno suočava s ozbiljnim ograničenjima. Tijekom perioda pandemije bili smo spremni prihvatiti ogroman broj narudžbi, zadržavajući pritom sve sigurnosne i higijenske standarde. Trenutno 100 restorana Pizza Huta u Poljskoj nudi uslugu dostave. Vidimo da je to najbrže rastući dio tržišta – naglašava Rybak.

pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije iznimka. Koje se to investicije tretiraju kao obvezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna suradnja ne može zamisliti?
Bez licenciranja nema franšizinga. No, iako su vrlo slični, ova se dva modela poslovne suradnje u nekoliko detalja značajno razlikuju.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Španjolski Naturhouse traži partnere za razvoj franšizne mreže i na tržištima ove regije. Na to su ih navela i dobra iskustva iz zemalja Centralne Europe. Češka je jedna od njih.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?