Za poduzetne ljubitelje čokolade

Tko ne voli čokoladu? Iako se može reći da su najviše na cijeni brandovi iz Švicarske ili Belgije, ne postoji zemlja koja se ne može pohvaliti domaćim proizvođačima čokolade. Češka ima Kovandovi, obiteljsku tvrtku u kojoj se pravi čokolada vrhunske kvalitete, ali koja, pored toga, uspješno razvija i lanac svojih prodavaonica slatkiša. Pod brandom BON BON u Češkoj trenutno radi 19 prodavaonica - osam ih je u vlasništvu tvrtke, ostalih 11 u rukama primatelja franšize.
Kad se osvrne na godinu koja je prošla, Petra Kovandova, vlasnica i direktorica tvrtke, kaže da je zadovoljna onim što su postigli. Već razmišlja o planovima za sljedeću godinu. Planira otvoriti bar još dvije franšizne BON BON prodavaonice u Češkoj i još jednu u Bugarskoj, budući da u Sofiji već posluje jedna podružnica. - Mogu reći da je i 2013. bila uspješna. Važno je da smo uspjeli održati istu razinu prodaje kao i prethodnih godina, otvorili smo nove prodavaonice, i to nas čini sretnima - kaže Kovandova.
Poneta uspjehom na matičnom tržištu, Petra Kovanda razmišlja da brand i posao uskoro "preseli" i na nova tržišta. Sljedeće godine, kako kaže, fokus će biti na Hrvatskoj i Rumunjskoj. - Već tražimo potencijalne primatelje master franšize, poduzetnike koji bi bili spremni razvijati BON BON koncept u svojoj zemlji - kaže Kovandova. Za sada, franšiznu mrežu prodavaonica BON BON u inozemstvu čini i pet prodavaonica u Slovačkoj i prodavaonica u Bugarskoj.
Prvu BON BON prodavaonicu Petra Kovandova je otvorila 2008. godine u Taboru, mjestu na jugu Češke, gdje je inače smještena proizvodnja čokolade. Sjećajući se kako je bilo u početku, Kovandovaa kaže da su je već prvi dani uvjerili da je uradila pravu stvar. - Tabor je relativno mali grad, ali nama se u tom trenutku činilo da su svi ljudi željeli doći u naš mali dućan! Ljudi su bili oduševljeni, a prodaja je prvih dana pokazala da će kvalitetna čokolada češke proizvodnje imati puno poklonika - objašnjava Kovandova.
U kompaniji Kovandovi se danas ručno proizvede i do 110 različitih vrsta pralina od čokolade i marcipana. Prošle godine su, takođe u Taboru, osnovali i otvorili Muzej čokolade i marcipana.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?