Krupan zalogaj

Kao odgovor na sve veću potražnju diljem Velike Britanije i Irske, američki fast-food lanac Subway je objavio da će do 2020. u ovim zemljama otvoriti 1.300 novih restorana. Kako navodi britanski portal Startups.co.uk, procjenjuje se da će ovom razvojnom strategijom Subway, zapravo, otvoriti čak 13.000 radnih mjesta, a stotine potencijalnih primatelja franšize će dobiti odličnu priliku za pokretanje samostalnog posla.
Subway je u posljednjih nekoliko godina znatno ubrzao tempo međunardne ekspanzije. Trenutno je najveći franšizni fast-food lanac na svijetu prema broju ugostiteljskih jedinica (skoro 42.000 restorana u 105 zemalja), daleko ispred nekadašnjeg broja 1 McDonald'sa. Da Subway grabi krupnim koracima, primjećuje se skoro na svim tržištima zemalja u Europi u kojima američki lanac posluje. Samo u Velikoj Britaniji trenutno ima 1.734 restorana.
Sredinom prosinca 2013. godine, Subway je ponovno ušao i na tržište Slovenije, otvorivši franšizu u Ljubljani.
Jedan od razloga zašto je Subway preuzeo primat na tržištu restorana brze hrane nalazi se i u činjenici da su troškovi izgradnje i pokretanja franšize restorana znatno niži nego kod ostalih sustava. - Zbog toga i možemo otvarati restorane na različitim i netradicionalnim mjestima za koncepte ovakve vrste, za što naši konkurenti, u ovom trenutku, nisu spremni - objasnio je svojedobno Oldřich Peprla, zastupnik branda Subway u Češkoj.
Razvojni plan Subwaya u Velikoj Britaniji i Irskoj zapravo prati ovu matricu. Ulazna franšizna naknada za pokretanje franšize će se kretati između 10.000 i 13.000 funti (oko 12.000 i 16.000 eura), a u taj iznos će biti uključena i pomoć postojećih primatelja Subway franšize, te nabavka osnovne opreme za restoran. Tijekom prošle godine, Subway je, recimo, otvorio više od 150 franšiznih restorana u Velikoj Britaniji i Irskoj, najviše zahvaljujući partnerstvima s nekoliko lanaca benzinskih i servisnih postaja i odmorišta poput Welcome Break i Applegreen.
- Osim tradicionalnih lokacija za otvorenje restorana, vidimo veliki potencijal i na mjestima u blizini fakulteta, željezničkih i autobusnih stanica, kao i unutar trgovina mješovite robe, bolnica, aerodroma i benzinskih crpki - izjavio je za portal Startups.co.uk Mike Charest, pomoćnik direktora Subwaya u Velikoj Britaniji.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?