Prag, Berlin, Beč, Bratislava, Bukurešt - samo su neki od europskih gradova u kojima se može naći češki franšizni koncept - pivnica PUB.
Utorak
13.05.2014
Da i češko pivo "poteče kroz franšizu" potrudio se češki lanac pivnica-restorana PUB, koji se za sada može naći u nekoliko zemalja u Europi.
 

Pivo jest jedan od nacionalnih simbola Češke, ali koji svoje poklonike ima i daleko izvan granica ove zemlje. To može dokazati i franšizni koncept PUB – Pilsner Unique Bar – lanac pivnica-restorana u kojima se, pored dobre domaće kuhinje, služi i točeno pivo. Međutim, gosti se u ovoj pivnici služe sami - za svakim stolom postoji slavina za točenje piva, a hrana se naručuje "elektronički" putem touch display-a.

Prvi PUB je otvoren 2005. u Plzenu, a tijekom devet godina postojanja tvrtka je uspjela razviti i franšizu i otvoriti lokale i u inozemstvu. Franšizne pivnice pod markom The PUB trenutačno se mogu naći u Njemačkoj, Austriji i Slovačkoj, dok je u rujnu prošle godine otvoren i prvi bar na Balkanu, u glavnom gradu Rumunjske.

U Bukureštu radimo već pola godine, u Bratislavi oko mjesec dana. Iako je rano za bilo kakve dugoročne prognoze, možemo biti zadovoljni jer oba bara bilježe konstantan rast. To je najvažnije – kaže Jaroslav Stuna, direktor tvrtke The PUB Franchising.

Uvjeti za primatelja master franšize se, kako kaže, razlikuju od države do države, jer su i odlike i potrebe svakog tržišta različiti.

U Češkoj posluje 12 The PUB pivnica, pet se nalazi u Pragu. – Pregovaramo i dalje s potencijalnim primateljima franšize diljem Češke. Ovog će mjeseca, recimo, biti otvoren lokal u Ostravi – kaže Stuna. Tvrtka je za sada zadovoljna brojem restorana u Pragu, međutim, Stuna naglašava da, općenito, odluka o otvorenju novih lokala ovisi o potražnji i potencijalu svakog pojedninačnog tržišta. Samim tim, i Prag će, kao i drugi gradovi u Europi i svijetu, i dalje biti zanimljive "destinacije" za širenje pivnice The PUB.