Spremni za daljnju ekspanziju

Martin Princ
Subway, američki lanac brze hrane poznat po bogatom izboru sendviča, otvorio je krajem prošle godine prvi restoran u Ljubljani. Kako se navodi u službenom priopćenju, tvrtka sada planira nastaviti razvoj, a u ovom trenutku već ima oko 20 mogućih lokacija gdje bi, zajedno s francuskim partnerima, željela otvoriti nove restorane. Pored velikih gradova poput Maribora, Celja i Kopra, zainteresirani su za lokacije duž auto-cesti A1 i A2.
– Nakon tri mjeseca rada našeg prvog Subway restorana u Ljubljani, koji je postizao odlične rezultate, može se smatrati da je slovensko tržište bilo spremno za našu daljnju ekspanziju. Izabrali smo oko 20 lokacija na kojima bismo se željeli razvijati u suradnji s primateljima franšize, uključujući i restorane duž auto-cesti A1 i A2. Naš dugoročni cilj je biti prvi među restoranima brze hrane po broju otvorenih restorana – rekao je Martin Princ, zadužen za razvoj Subway-a u srednjoj i istočnoj Europi. Subway danas diljem svijeta ima više od 41.500 restorana, od toga – više od 4.000 u Europi.
Kako je spomenuto, prvi restoran u Ljubljani je otvoren krajem 2013 godine. – Od samog početka, naš restoran postiže vrlo dobre rezultate. Već u prvim danima poslije otvorenja prodali smo više od 2.500 sendviča. Od samog početka, naša prodaja je za jednu četvrtinu veća od prosjeka koji ostvaruju Subway restorani u Francuskoj, a za 16 posto veća nego na primjeru restorana u Irskoj – kaže primatelj franšize i vlasnik restorana u Ljubljani Iztok Levac.
Subway se u Sloveniji, kao i svuda u svijetu, razvija isključivo po principu franšizinga. Pojedinačne restorane preuzimaju samostalni poduzetnici – primatelji franšize. – Također, i u Sloveniji bismo željeli iskoristiti prednosti sustava franšizinga, koji nam je omogućio tako brz razvoj diljem svijeta – dodaje Martin Princ. Lanac u Sloveniji namjerava još u lipnju organizirati veliki informativni seminar za sve poduzetnike zainteresirane za otvorenje Subway restorana.
Subway je krajem 2010. godine postao najveći lanac brze hrane na svijetu po broju restorana. Svi restorani unutar lanca Subway posluju po principu franšizinga, tako što privatni poduzetnik kupi licencu i otvori restoran pod ovim brendom. Zatim radi za svoj račun, pri čemu mu centrala Subway-a nudi potporu i obuku.
Prvi Subway su u Millfordu 1965. godine otvorili Fred DeLuca i dr Peter Buck. Ovo partnerstvo je otvorilo put tisućama koji su stali na svoje noge i postigli uspjeh s vlastitim poduzećem.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?