Igra velikih brojeva

Nakon SAD i Kanade, Velika Britanija i Irska predstavljaju najveće i najznačajnije inozemno tržište za Subway. Američki lanac, naime, ima više od 15.000 restorana izvan matičnog tržišta, od toga – više od 4.500 u Europi, a samo na teritoriju Velike Britanije i Irske – točno 2.000. Dvijetisućiti restoran, zapravo, otvoren je početkom veljače 2015. i predstavlja, kako se navodi u službenom priopćenju, "vrhunac" ekspanzije u ovom dijelu Europe, budući da je za proteklih 12 mjeseci otvoreno 260 novih restorana.
"Jubilarni" restoran otvoren je u Hemel Hampsteadu na istoku Engleske, a vlasnik restorana iskusni je primatelj Subway franšize – već 12 godina radi u franšiznom sustavu američkog lanca i ovo je, zapravo, 12. restoran koji otvara pod Subway franšizom, odnosno, četvrti koji se nalazi u Hemel Hampsteadu.
Iako u svojoj franšiznoj mreži ima više od 43.000 restorana u 109 zemalja diljem svijeta, američki lanac najavljuje daljnju ekspanziju. U posljednjih nekoliko godina najveći potencijal za rast vidi u otvaranju restorana na "netradicionalnim" lokacijama – sveučilišni kampusi, bolnice, trgovine mješovite robe ili benzinske postaje postale su primamljiva alternativa, posebno na zasićenim tržištima poput Velike Britanije i Irske.
Ekspanzija bi također trebala obuhvatiti i zemlje ove regije – Hrvatsku i Sloveniju i Subway je od prošle godine u potrazi za primateljima franšize. Kako su svojevremno potvrdili za naš portal, Subway ima želju u Hrvatskoj otvoriti najmanje 22 restorana, i to u gradovima s najmanje 50.000 stanovnika.
Potencijalni primatelji franšize iz Hrvatske i Slovenije trebali bi znati da razina inicijalnih investicija ovisi najviše o odabranoj lokaciji i veličini lokala te od njegovog stanja i investicija potrebnih za dovođenje na željeni standard. Očekivane investicije u opremu iznose oko 40.000 eura, dok inicijalna naknada za pristup sustavu (licenca) iznosi 7.500 eura za prvi vlastiti restoran, a polovicu tog iznosa za svaki sljedeći.
Za sada, u ovoj regiji, posluje tek jedan Subway restoran – otvoren je krajem 2013. u Ljubljani.
Trenutno, u svijetu ima više od 43.000 Subway restorana u 109 zemalja.
Uvjete i opis franšiznog sustava možete pronaći u našem Katalogu franšiza.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?