Pizzerije „preko bare“

Papa John's američki je lanac pizzerija specijaliziran za dostavu hrane na kućnu adresu. Osim na matičnom tržištu, pizzerije imaju u još 34 zemlje u kojima posluju isključivo kroz franšizu. Tvrtku je 1983. osnovao John Schnatter, ušavši u poduzetništvo odmah nakon studija. Prema obiteljskoj povijesti, Schnatter je određeno vrijeme radio u restoranu svoga oca, no, vrlo je brzo shvatio da se nalaze na korak od bankrota. Tada je odlučio prodati najvredniju stvar koju je u to vrijeme posjedovao, Camaro iz 1972. – i sav novac uložiti u peći za pizzu. Schnatteru se ovaj rizik višestruko isplatio. Ne samo da je sačuvao očev restoran od propasti, već je imao dovoljno novca za pokretanje vlastitog biznisa. Godine 1985. otvorio je prvu pizzeriju pod imenom Papa John's.
Danas, u svom lancu Papa John's ima više od 4.600 pizzerija – od toga, 260 u Velikoj Britaniji, 50 u Irskoj i 60 u Rusiji. Broj pizzerija u Europi, međutim, ove bi godine mogao biti još veći. – Stavili smo naglasak na širenje mreže u Europi. U ovom trenutku, potencijalne primatelje franšize već tražimo u Poljskoj. Trebaju nam ljudi koji žele dugoročnu suradnju – potvrdila je Melanie Betts, PR tvrtke.
Za pizzeriju, koja bi zauzimala od 80 do 100 četvornih metera i koja bi se nalazila u centru grada ili trgovinskom centru, treba izdvojiti oko 250 tisuća dolara. U tu cijenu ulazi uređenje prostora po standardima franšize, prvo "punjenje" namirnicama, oprema za kuhinju, namještaj i IT infrastruktura (računala i software). Primatelj franšize izdvajao bi 5 posto od mjesečnog prihoda za redovitu franšiznu naknadu i 7 posto za naknadu za marketing. Iznos za marketing gotovo bi u cijelosti bio namijenjen promociji marke na lokalnom tržištu.
– Mnogi su primatelji naše franšize odlučili otvoriti više od jedne pizzerije. Prije otvaranja restorana, svakako, analiziramo potencijal lokacije i lokalnog tržišta. Također, vlasnik i osoblje pizzerije prolaze obuku, koja uključuje i stalna predavanja on-line. Na taj način menadžer u svakom trenutku može znati koliko napreduju, odnosno, treba li nekom od zaposlenika dodatna obuka – kaže Melanie Betts.
Izvor: Franchising.pl
pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Bez licenciranja nema franšizinga. No, iako su vrlo slični, ova se dva modela poslovne suradnje u nekoliko detalja značajno razlikuju.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Iako franšizni div u posljednjih godinu dana prolazi kroz jedan od najtežih razdoblja u svojoj povijesti, brojke koje opisuju McDonald’s i dalje su fascinantne.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?