Starbucks franšiza? Samo u Francuskoj

Starbucks je 2013. samo ovlaš "popustio uzde" kada je franšizing u pitanju, ponudivši mogućnost otvaranja franšiznih kafeterija jedino u Velikoj Britaniji. "Dobra volja" Starbucksa, međutim, nije trajala predugo. Nakon što je otvorena prva franšizna kafeterija u selu Liphook, Starbucks je vrlo brzo sklopio ugovore s još osam primatelja franšize i dodao 45 franšiznih kafeterija u svoj portfelj. Američkom je divu to bilo sasvim dovoljno, pogotovo što su se franšizni partneri obvezali da će u narednih deset godina (do 2023.) otvoriti po deset kafeterija. Najmanje. Čak i na zvaničnoj korporativnoj stranici stoji da Starbucks ima "dovoljan broj izvrsnih franšiznih partnera i da, stoga, u ovom trenutku ne traži nove primatelje franšize u Velikoj Britaniji".
Pojedinačne Starbucks franšize, međutim, dostupne su za sada samo u Francuskoj. Tvrtka je još početkom 2014. najavila da uvodi franšizing kao model razvoja na ovom tržištu, a prema posljednjim podacima, prva franšizna Starbucks kafeterija na tlu Francuske bit će otvorena u rujnu u Bordeauxu. – Proces odabira partnera je dug proces – izjavio je svojedobno Christophe Borgnis, direktor franšiznog razvoja branda u Francuskoj za portal Le Echos de la Franchise. – Da biste postali primatelj Starbucks franšize, morate imati nekoliko poželjnih osobina, a jedna među njima je i strpljenje – nama je potrebno vrijeme za izgradnju povjerenja – kaže on.
Pored toga, svakako mnogo važnije, potencijalni primatelji franšize trebaju imati solidan početni kapital (ne manje od 300.000 eura), iskustvo iz srodnih branši (ugostiteljstvo, hotelijerstvo) te biti spremni otvoriti najmanje 15 kafeterija u narednih pet godina.
Postati primatelj Starbucks franšize možda jeste, kako se navodi na službenoj francuskoj stranici, sjajna prilika, ali i težak posao. Tvrtka, s druge strane, obećava da će partneri neminovno osjetiti korist od pristupanja velikom sustavu. – Starbucks je svjetski brand, to je sjajna referenca za sve naše klijente. Osim toga, brand je već jako popularan u Francuskoj. Recimo, prije nego smo počeli razmišljati o otvaranju kafeterije u Bordeauxu, otvorena je nezvanična Facebook stranica "Za Starbucks u Bordeauxu" koja je ubrzo skupila 13.000 fanova – kaže Borgnis.
Za sada u Francuskoj Starbucks ima više od 100 kafeterija. Zanimljivo je da su sve koncentrirane samo u četiri grada – Parizu, Marseilleu, Lyonu i Nici.
pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Bez licenciranja nema franšizinga. No, iako su vrlo slični, ova se dva modela poslovne suradnje u nekoliko detalja značajno razlikuju.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Iako franšizni div u posljednjih godinu dana prolazi kroz jedan od najtežih razdoblja u svojoj povijesti, brojke koje opisuju McDonald’s i dalje su fascinantne.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?