McDonald’s se (ponovno) zahuktava u Rusiji
Sklapanjem ugovora, ruska je tvrtka GiD postala nositelj McDonald'sove franšize i preuzela obvezu da do 2016. otvori 20-ak restorana u nekoliko gradova Sibirske i Altajske regije (za sada se spominju Kemerovo, Novosibirsk i Tomsk).
Iako čak 81 posto McDonald'sovih restorana u svijetu radi pod franšizom, zanimljivo je da je američki gigant više od 20 godina posao u Rusiji razvijao i vodio samostalno. Svoj prvi franšizni ugovor u Rusiji McDonald's je, pak, sklopio 2012. godine s iskusnom domaćom tvrtkom Rosinter – koja je upravljala i razvojem lanaca Costa Coffee i TGI Friday's te domaćih ugostiteljskih brandova poput Planet Sushija i Mama Rasha.
U Rusiji ima 517 McDonald'sovih restorana, koje posjeti više od milijun ljudi svakog dana
Foto: Adam Baker/Flickr
Prema tom dogovoru, Rosinteru su dodijeljena prava otvarati McDonald'sove restorane na željezničkim kolodvorima i u zračnim lukama, međutim, do sada je uspio otvoriti tek dva – oba u zračnoj luci u Sankt Peterburgu.
Pronalaženje još jednog franšiznog partnera u Rusiji sada se tumači i kao logičan korak u razvojnoj strategiji tvrtke. U svibnju ove godine, naime, izvršni direktor Steve Easterbrook objavio je da McDonald's planira povećati udio franšiznih restorana diljem svijeta na 90 posto. Rusija je tek jedno od tržišta koje će biti zahvaćeno ovom promjenom.
– Uvjereni smo da će franšizing biti sljedeći korak u uspješnom razvoju našeg biznisa te da će doprinijeti daljnjem jačanju McDonald'sovog branda u Rusiji – izjavio je Kamzat Kasbulatov, CEO McDonald'sa u Rusiji. – Posjetitelji ne bi trebali primijetiti niti kakvu razliku između franšiznih i naših restorana – dodao je Kasbulatov u službenom priopćenju.
Među gradovima u Sibiru koji bi trebali dobiti nove franšizne restorane, jedino stanovnicima Novosibirska McDonald's neće biti novost. Međutim, čak i tih šest postojećih restorana prijeći će u nadležnost primatelja franšize – tvrtke GiD.
Inače, prve najave o širenju u Sibirskoj regiji javile su se još početkom 2013. godine. U to vrijeme, analitičari su ovu odluku pripisivali "utrci s najvećim rivalom" – budući da je još jedan američki fast-food lanac – Burger King – najavio razvoj mreže u Sibiru.
McDonald's u Rusiji posluje od 1990, kada je i otvoren prvi restoran, na Puškinovom trgu u Moskvi. Na sam dan otvorenja, 30.000 ljudi satima je stajalo pred vratima restorana. Danas, u Rusiji ima 517 McDonald'sovih restorana, koje posjeti više od milijun ljudi svakog dana, navodi se na službenim web-stranicama tvrtke.
U kolovozu prošle godine, McDonald's je nakratko bio uzdrman nizom inspekcija ruske Federalne službe za sanitarno-epidemiološki nadzor i zaštitu prava potrošača (Rospotrebnadzor). U jeku inspekcije privremeno je zatvoreno više od 10 restorana diljem Rusije – čak i "kultni" McDonald's na Puškinovom trgu – međutim, vremenom su svi ponovo otvoreni. Iako je kao službeno objašnjenje za zatvaranje restorana navedeno kršenje propisa o držanju hrane, i ruski i strani su se mediji složili da je čitava akcija, zapravo, bila odgovor na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog umiješanosti u izbijanje krize u Ukrajini.
Izvor: The Moscow Times
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?