Sendvič krije izobilje
Istraživanje američkog tržišta pokazuje da kvaliteta hrane, a ne samo povoljne cijene, postaje sve značajniji faktor prilikom odluke gdje će ljudi potrošiti svoj novac. S obzirom da trend zdrave prehrane zapljuskuje skoro sva tržišta u svijetu, Arby's, pod čijim brandom posluje oko 3.400 restorana, svoju konkurentsku prednost upravo vidi u stupnju kvalitete – i hrane, jer se koristi meso vrhunske kvalitete, i usluge, kojom se inače odlikuju restorani klase iznad (fast-casual).
U svijetu posluje 3.400 Arby's restorana – od toga su dvije trećine u rukama primatelja franšize
Njihovi obroci od dimljenog mesa, bifteka, slanine, puretine, piletine, namijenjeni su svim potrošačima, iako broj mladih koji jedu u Arby'su, posebno u SAD-u, sve više raste. U posljednjih nekoliko godina ovaj lanac konstantno bilježi prosječan rast prodaje po restoranima. Pored sendviča od mesa, u Arby'su se služe i karakteristični spiralni pomfri i poslastice poput shakeova.
Iako se veliki dio prodaje ostvari u restoranima "drive-through" formata, klasični Arby's restorani, kažu u kompaniji, nude jedinstven ugođaj – interijer odlikuju topli tonovi prirodnog drveta, moderna rasvjeta, crno-bijele grafike.
Ovaj je poslovni koncept sada dostupan i u zemljama Adriatik regije, a traži se primatelj franšize koji bi potpisao ekskluzivni ugovor o regionalnom zastupništvu (Area Development). – Neophodno je da primatelj franšize bude ozbiljna tvrtka koja poznaje ovaj segment tržišta i ujedno ima iskustva u ugostiteljstvu. Također, primatelj bi franšize trebalo osigurati dobre lokacije, te u nekoliko godina otvoriti određen broj restorana – što znači da je neophodan i značajan kapital. Poželjni su primatelji koji su već imali iskustva u franšiznom poslovanju te poznaju visoke standarde u pripremi i služenju hrane – objašnjava William Edwards, direktor tvrtke EGS, koja zastupa ovaj brand na tržištima Adriatik regije.
Foto: Arby's
Lokali obično imaju od 60 do 185 četvornih metara. – Primatelj će dobiti potrebnu potporu, kako u izboru lokacije i dizajna interijera, tako i marketinga. Predviđena je i obuka u SAD-u u trajanju od 6-8 tjedana – kaže Edwards.
Prvi je Arby's otvoren u gradu Boardman, u američkoj državi Ohio, davne 1964. Već naredne godine restoran je dobio prve franšize. Danas, osim u SAD-u, Arby's posluje i u Kanadi, Turskoj i zemljama Bliskog istoka. Jedna od zanimljivosti restorana je i zvono, okačeno na zid uz pult za posluživanje hrane, tako da gosti mogu zazvoniti svaki put kada su zadovoljni uslugom i hranom – što se smatra velikom pohvalom, i motivacijom, za same zaposlenike. – Želimo da svi budu nasmijani, ne samo naši gosti, već i oni koji su uključeni u posao –primatelji franšize, zaposleni – cilj je koji su postavili u ovoj kompaniji.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?