Još jedan trenutak za pamćenje

Kada je u kolovozu 1965. u Bridgeportu, Connecticut (SAD) osvanuo prvi Subway, jedan od vlasnika, tada sedamnaestogodišnji Fred DeLuca, vjerojatno nije ni sanjao da će 50 godina kasnije pod ovim brendom raditi 44.700 restorana u 110 zemalja – ili da će 5.000 restorana biti otvoreno samo u Europi. Naime, krajem ožujka, Subway je obilježio još jedan trenutak za pamćenje – restoran otvoren u škotskom gradu Livingstonu, 5000. je restoran na tlu Starog kontinenta.
Sendviče, po kojima je postao poznat diljem svijeta, Subway je u Europi počeo prodavati 1992. kada je otvoren restoran u Irskoj. Velika Britanija je prve Subway restorane dobila prije 20 godina, a danas, lanac ima više od 2.300 jedinica samo na teritoriju Velike Britanije i Irske – pri čemu je 300 restorana otvoreno tijekom prošle godine. Velika Britanija je treće po veličini i značaju tržište za američki lanac, odmah iza SAD-a i Kanade.
Kako prenose britanski mediji, vlasnik „jubilarnog“ 5000. restorana je Haj Atwal, poduzetnik koji već godinama surađuje s američkim lancem. Kao višestruki primatelj Subway franšize, Atwal u svojim rukama sada drži čak 16 Subway restorana.
Zanimljivo je, međutim, da su poduzetnici ovoga tipa – koji vode više od jednog Subway restorana – u ovom franšiznom lancu prilično česta pojava. Prema službenim podacima, više od polovice primatelja franšize (što je oko 21.000) vodi najmanje dva restorana. Statistika pokazuje da su u posljednjih nekoliko godina više od 70% novih restorana otvorili upravo postojeći primatelji Subway franšize.
U zemljama ove regije Subway za sada ima jedan restoran koji je krajem 2013. otvoren u Ljubljani. Tvrtka je, međutim, i dalje u potrazi za novim primateljima franšize, a od kraja prošle godine nudi i olakšice za dobivanje licence. Poduzetnici iz Slovenije i Hrvatske koji, naime, kupe Subway licencu i otvore restoran u roku od godinu dana od potpisivanja franšiznog ugovora, mogu računati na smanjenje investicije. Kako licenca za Subway franšizu iznosi 7.500 eura, partner koji ispuni date uvjete, može ostvariti povrat od 3.750 eura. Program je na snazi do listopada 2016. godine.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?