Prvi među franšizama

Nedavno je u Baselu u Švicarskoj svečano otvoren novi Subway restoran, čime je američki gigant "zaokružio" mrežu od točno 4.500 restorana u Europi. Prema podacima iz rujna, franšiznu mrežu na globalnoj razini, pak, čini više do 42.700 restorana u 108 zemalja, što neprikosnoveno Subway svrstava u najveći franšizni sustav na svijetu. – Od siječnja do rujna samo u centralnoj i istočnoj Europi otvorili smo 50 novih restorana – kaže Martin Princ, zadužen za razvoj Subwaya u tom dijelu Europe.
Ekspanzija neće zaobići ni ovu regiju. Nakon što je prošle godine otvorio prvi restoran u Ljubljani, Subway je spreman nastaviti širenje mreže u Sloveniji, ali i ponovno otvoriti restorane u Hrvatskoj. Tvrtka je već u potrazi za primateljima franšize. Kako su svojedobno potvrdili za naš portal, u Hrvatskoj bi trebali otvoriti najmanje 22 restorana, prije svega u gradovima s najmanje 50.000 stanovnika. Martin Princ je tom prilikom rekao da Subway, međutim, ne želi žuriti jer su svjesni da je, između ostalog, za otvaranje prvih restorana potrebno i vrijeme.
– Primjećujemo i da su kandidati mnogo oprezniji kada odlučuju o ulasku u franšizni sustav. Naravno da ih najviše privlače koncepti koji su već dokazani i koji godinama rade na tržištu, i to objašnjava veliki broj upita za franšizu koje dobivamo iz svih dijelova centralne i istočne Europe. S druge strane, javlja nam se i veliki broj mladih poduzetnika, ali mnogi među njima nemaju riješen problem financiranja. To je, međutim, faktor koji će presudno odlučiti jesu li poželjni kandidati za otvaranje Subway restorana ili ne – objašnjava Princ.
Uvjeti koje bi trebali zadovoljiti zainteresirani iz Slovenije i Hrvatske, standardni su za cijeli franšizni sustav Subwaya. Razina potrebnih investicija ovisi najviše o odabranoj lokaciji i veličini lokala, kao i o stanju prostora i potrebnim investicijama za dovođenje na željeni standard. Očekivane investicije u opremu iznose oko 40.000 eura, dok inicijalna naknada za pristup sustavu (licenca) iznosi 7.500 eura za prvi restoran, a polovicu te svote za svaki sljedeći.
Više o uvjetima i opis franšiznog sustava za primatelje franšize u Hrvatskoj i Sloveniji možete pronaći u našim katalozima franšiza – Franchising.hr i Franchising.si.
pročitajte članke

Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Bez licenciranja nema franšizinga. No, iako su vrlo slični, ova se dva modela poslovne suradnje u nekoliko detalja značajno razlikuju.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Iako franšizni div u posljednjih godinu dana prolazi kroz jedan od najtežih razdoblja u svojoj povijesti, brojke koje opisuju McDonald’s i dalje su fascinantne.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?