Igračke stižu i kroz franšizu

Franšiza britanske trgovine igračaka Hamleys otvorena je početkom svibnja i u Pragu
Petak
06.05.2016
Češka tvrtka Inexad postala je primatelj franšize britanske trgovine igračaka Hamleys. Licenca pokriva pet zemalja Središnje Europe.
 

Početkom svibnja u Pragu je otvorena i prva franšizna trgovina igračaka pod imenom Hamleys. Bit će to ujedno i prva trgovina britanskog branda u Središnjoj Europi, a sudeći po veličini i ponudi, i jedna od najvećih prodavaonica igračaka na svijetu. Pod krovom nekadašnje banke, koja se prostire na više od 6.000m², sada su smješteni i trgovina igračaka i zabavni park. Kako se Hamleys nalazi u jednoj od najatraktivnijih ulica u samom centru Praga, u tvrtki Inexad smatraju da će prodavaonica vrlo brzo postati i jedna od glavnih atrakcija za mnogobrojne turiste.

Franšizni je koncept u Češku donio bivši bankar Pavel Čmelík, koji je, kao direktor tvrtke Inexad, na ovo tržište uveo i nekoliko drugih britanskih brandova, među kojima su i muški modni brand T. M. Lewin te luksuzni brand obuće Barker. Kako smo pomenuli, tvrtka Inexad primatelj je franšize za pet zemalja Središnje Europe, te planira u narednih pet godina otvoriti 15 trgovina, i to u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji i Mađarskoj.

Investicija za izgradnju, opremanje i otvorenje prve Hamleys trgovine u Pragu iznosila je oko četiri milijuna eura. Ostale Hamlyes trgovine, kažu u tvrtki, sigurno neće biti ovoga formata. – Hamleys je u Pragu otvoren jer smo željeli ostvariti najljepše dječje snove. Imamo i tim profesionalnih demonstratora igračaka te animatora, a pripremamo i još puno iznenađenja koje većina kupaca do sada nije mogla vidjeti – kaže Čmelík.

Ulazak Hamleysa na tržište Češke svakako će zaoštriti konkurenciju među postojećim velikim lancima poput Sparkysa ili Bambule. Iako je potražnja za igračkama još uvijek toliko velika da dopušta više velikih igrača, Hamleys će sigurno igrati na najatraktivniju kartu – kombinaciju shoppinga i interaktivne zabave pod jednim krovom. Kupce može privući i to što će dio asortimana biti isti kao u britanskim trgovinama, koji se, pak, na češkom tržištu do sada nije mogao pronaći. Pored spomenutih lanaca, na češkom tržištu u ovom trentku posluju i Pompo, HM Studio, Dráčik te poljski Smyk. Ukupni godišnji promet na ovom tržištu igračaka iznosi oko šest milijardi kruna (oko 220 milijuna eura).

Britanski lanac trgovina ime je dobio po svom osnivaču Williamu Hamleyu, koji je prvi dućan otvorio davne 1760. Hamleys se, stoga, može pohvaliti i činjenicom da je najstarija prodavaonica igračaka na svijetu. Tvrtka je, između ostalog, i službeni dobavljač igračaka za britansku kraljevsku obitelj. Pored toga, čuvenu Hamleys prodavaonicu u Regent ulici u Londonu godišnje posjeti nekoliko milijuna kupaca, te se može reći da predstavlja i jednu od najvećih atrakcija grada. Van granica Velike Britanije, pod ovim brandom posluje još 46 franšiznih trgovina.

Izvor: Franchising.cz


Popularno na forumu