Glavni zadatak primatelja franšize je pronalaženje klijenata i dostava vrećica za kruh. Priprema za tisak i grafički dizajn reklame ili oglasa (ako klijent to želi) radi se u sjedištu tvrtke.
Utorak
18.12.2012
Papirnate vrećice za kruh kao reklamni prostor? Neobična i jednostavna ideja poljske tvrtke BK Solutions.
 

Nek bude ekološko, jeftino i originalno rješenje. Tako su razmišljali u tvrtki BK Solutions kada su počeli razvijati koncept štampanja reklamnih oglasa na papirnate vrećice u koje se svaki dan upakuje bar milijun vekni kruha.

- Kruh se kupuje svaki dan, a ovaj oblik oglašavanja nije toliko agresivan kao dijeljenje letaka i flajera, slanje newslettera ili telefonska prodaja - objašnjava Jakub Kopeć, suvlasnik tvrtke BK Solutions.

Čini se da je najveća prednost ovog koncepta cijena. Najjeftiniji vid reklamnog prostora na vrećicama za kruh košta oko 80 eura.

- Ako uzmemo u obzir da se mjesečno proizvede 50.000 papirnatih vrećica, proizlazi da trošak oglašavanja po jednom kućanstvu ne prelazi četvrtinu euro centi. To je trenutačno najjeftiniji oblik promocije na tržištu, uz to i najekološkiji. Da bolje pojasnimo, za letak morate platiti deset puta više - kaže Kopeć.

Glavni zadatak primatelja franšize je pronalaženje klijenata i dostava vrećica za kruh. Priprema za tisak i grafički dizajn reklame ili oglasa (pod uvjetom da klijent to želi) radi se u sjedištu tvrtke. Davatelj franšize također pregovara oko uvjeta suradnje s trgovačkim lancima u koje žele plasirati vrećice za oglašavanje.

- Među "velikim igračima" s kojima već surađujemo su Biedronki, Intermarché, Carrefour, Delikatesy Centrum ... - dodaje Kopeć.

Ulazna naknada za ovaj poslovni model iznosi oko 1200 eura. Primatelj franšize može raditi od kuće i tako uštedjeti na zakupu i uredskoj opremi. Davatelj franšize naplaćuje i redovnu mjesečnu naknadu u iznosu od 125 eura.

- Cijena uključuje ponudu za tisak, izradu ugovora, brendiranje, izradu posjetnica, kao i savjetovanje i podršku naših pravnika. Budući da imamo vlastitu opremu za tiskanje, partneru jamčimo i najjeftiniju cijenu tiskanja - računa Kopeć. - Ne uzimamo nikakvu proviziju od prodaje. Sve što primatelj zaradi prodajom oglasnog prostora, ide na njegov račun.

Sjedište tvrtke BK Solutions se nalazi u Šleziji, ali je franšizna mreža razgranata diljem Poljske i obuhvaća 87 poslovnica koje plasiraju svoje ekološke vrećice preko 280 prodajnih mesta. BK Solutions ima i dvije franšizni poslovnice u Velikoj Britaniji, u Londonu i Prestonu.

Link na Katalog firme BK solutions na našem poljskom portalu.