Merkator prodao Intersport

Intersport u Sloveniji ima 35 trgovina, u Hrvatskoj 34, u Srbiji 12, u Bosni i Hercegovini 10, u Crnoj Gori dvije, a preko franšiznih trgovina prisutan je i u Makedoniji, Albaniji i Kosovu.
Četvrtak
15.09.2016
Preduzeće za prodaju sportske opreme Intersport prodato je investicionom fondu Enterprise VII za 34,5 miliona eura.
 

Slovenski trgovinski lanac Mercator, u vlasništvu koncerna Agrokor, prodao je svoje preduzeće za prodaju sportske opreme Intersport poljskom privatnom investicionom fondu Enterprise VII za 34,5 miliona eura, prenosi slovenska agencija STA.

Transakcija čeka odobrenje tržišnih regulatora, a očekuje se da će biti okončana do kraja ove godine, saopćeno je iz Mercatora.

Mihal Kedžija, nadležan za investicije poljskog fonda, izjavio je da želi da transakcija bude završena do kraja novembra, prenosi Tanjug.

Prodaja je dio Mercatorove nove strategije, koja se fokusira na primarnu djelatnost kompanije. Kupoprodajni ugovor predviđa da novi vlasnik preuzme sve zaposlene i poslovanje u postojećim prodavnicama.

Intersport u Sloveniji ima 35 trgovina, u Hrvatskoj 34, u Srbiji 12, u Bosni i Hercegovini 10, u Crnoj Gori dvije, a preko franšiznih trgovina prisutan je i u Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

Kedžija je, na konferenciji za novinare u Ljubljani, rekao je da neće biti promjena u upravi Intersporta i da Mateja Jesenek ostaje na čelu kompanije.

Poljski fond očekuje da će kompanija rasti, te da će otvoriti 50 novih prodavnica u sljedećih pet godina i zaposliti još ljudi.

Kedžija je također naveo da je Fond Enterprise Investors do sada investirao u 15 maloprodajnih lanaca, ali nikada u maloprodavca sportske opreme i rekvizita.

U vlasništvu Fonda je i češka Kofola, koja je kupila Radensku, slovenskog proizvođača mineralne vode.

Enterprise Investors je jedan od najvećih privatnih investicionih fondova u centralnoj i istočnoj Evropi, osnovan 1990. godine. Od tada je osnovao osam novih fondova s ukupnim kapitalom od više od dvije milijarde eura, navodi agencija STA.

Izvor: Tanjug


Popularno na forumu