U pohod na Adria regiju

Prva JumpingClay akamdemija u Makedoniji otvorena je krajem prosinca 2016. u Strumici
Ponedjeljak
23.01.2017
JumpingClay je počeo s radom na novom tržištu regije – prva je akademija otvorena u Makedoniji.
 

Nakon Hrvatske, JumpingClay akademija, radionica i prodavaonica gline za modeliranje, otvorena je krajem godine u Strumici u Makedoniji. Primatelj master franšize za teritoriju Makedonije je istoimena tvrtka – Jumping Clay.
Saznali smo za JumpingClay od prijatelja iz Zagreba koji su već vodili svoju djecu u njihove radionice. Zainteresirali smo se te otišli vidjeti o čemu se radi. Koncept nam se odmah svidio te smo vrlo brzo uspjeli dogovoriti s davateljem franšize pokretanje posla u Makedoniji – kaže Mitko Andonov, vlasnik makedonske tvrtke Jumping Clay.

Iako rade tek mjesec dana, potrošači su, kako kaže, oduševljeni konceptom. – Dolaze nam obitelji iz drugih gradova kako bi kod nas provele nekoliko kreativnih sati s djecom. Svima se sviđaju koncept i ideja, ali još uvijek ima ljudi s predrasudama koji smatraju da si to ne mogu priuštiti. Kad ih upoznamo s cijenama, budu ugodno iznenađeni – govori Andonov o prvim dojmovima potrošača.

Osim potrošača, javljaju se i zainteresirani koji bi željeli uzeti te pokrenuti franšizu JumpingClaya u svom gradu. – Nije lako odlučiti tko je pravi partner. Oprezno pregovaramo sa zainteresiranima, a prirodno, najviše upita imamo iz Skoplja, budući da je najveći grad u Makedoniji. Nama bi najviše odgovaralo da dajemo pojedinačne franšize za JumpingClay Store, no ima i onih koji bi htjeli uzeti ekskluzivu za određeni grad i regiju – objašnjava Andonov te dodaje da im je za ovu godinu cilj dogovoriti bar dvije pojedinačne franšize.

Nediljka Dokozić, vlasnica tvrtke Mangold koja drži franšizna prava za cijelu Adria regiju, kaže da su dobili dosta upita, naročito nakon praznika, kada su mnogi imali priliku posjetiti JumpingClay radionice. – Ono što se iz mnoštva upita primjeti je da kod nas franšizno poslovanje još uvijek nije prepoznato i svi se pitaju gdje je "kvaka", a zapravo, imamo nevjerojatan fleksibilan sustav. Primjerice, kolege u Makedoniji su kombinirali café i JumpingClay akademiju. Također, mnogi se jave, ali su u strahu i pitaju se bi li to oni mogli raditi, jer nikad nisu radili samostalno – objašnjava Dokozić.

JumpingClay je moguće otvoriti kao samostalnu akademiju koja objedinjuje radionicu i prodavaonicu gline (JumpingClay Store), ali i kao franšizni korner. Kombinacije su, kako je još ranije govorila Dokozić, razne, i korneri se mogu otvoriti i u hotelima, postojećim igraonicama, a JumpingClay kursevi se mogu organizirati i kao dopunska nastava u vrtićima. – Ovo je zaista priča koja nema kraj, kao što mašta nema granice. Kako vrijeme odmiče, shvatili smo da je ovo izvrsna stvar koja se može primijeniti svestrano – rekla je svojedobno Dokozić.

Za ovu su godinu postavili jako ambiciozan plan – pokriti čitavu Adria regiju JumpingClay akademijama.
Trenutačno najviše upita stiže iz Slovenije i Srbije, no i BiH je prisutna – kaže ona.


Popularno na forumu