Ideje za posao? U Varšavi!

Targi Franczyza / Sajam u Varšavi je idealna prilika i za vlasnike malih i srednjih biznisa koji još uvijek razmišljaju o franšizingu, a željeli bi se uvjeriti kako, u kojim područjima i kojem se stupnju posao može razvijati davanjem franšize
Ponedjeljak
01.10.2018
Tri dana promocija, više od 200 franšiznih brandova te 7.000 posjetitelja zainteresiranih za kupnju franšize – ovogodišnji Sajam franšiza u Varšavi održat će se od 18. do 20. listopada.
 

U Palači kulture i znanosti u Varšavi od 18. do 20. listopada 2018. održat će se 16. Sajam franšiza (XVI Targi Franczyza). Prema prvim najavama organizatora, sajam će i ove godine opravdati status najveće franšizne smotre Središnje i Istočne Europe, budući da će se predstaviti više od 200 franšiznih sustava, dok se očekuje više od 7.000 posjetitelja iz Poljske, ali i inozemstva.

Sajam je idealna prilika da se neposredno susretnu te upoznaju "dvije strane" franšiznog biznisa – tvrtke koje daju franšizu i poduzetnici koji razmišljaju o kupnji provjerenog poslovnog koncepta. Kako je Poljska danas jedno od najrazvijenijih tržišta franšiza u Europi, većina "domaćih" posjetitelja dobro je upoznata s franšiznim modelom poslovanja te iskustvo pokazuje da na sajam dolaze kako bi se neposredno upoznali s predstavnicima franšiznih sustava i stupili u ozbiljne pregovore o kupnji franšize. – Svi su barem jednom u životu razmišljali o pokretanju vlastitog posla. Prije deset godina, većina je posjetitelja ostala na tome. Danas, s ovim stupnjem razvoja tržišta i brojem dostupnih koncepata, malo je onih koji dođu na sajam a da ne pronađu ideju za posao i sustav koji im se dopada – objašnjava Michał Wiśniewski, direktor franšiznog razvoja u tvrtki PROFIT system, koja je i organizator sajma.

Sudjelujemo na sajmu već godinama i svake se godine dogodi da samo nekoliko mjeseci nakon sajma otvorimo nove franšizne poslovnice. Prednost ovog sajma je i to što su nam uglavnom dolazili ljudi koji su zaista zainteresirani za kupnju franšize, znaju što traže i što da pitaju, tako da su i ti susreti bili vrlo specifični – potvrđuje Wojciech Godunski, vlasnik tvrtke Wojtex, koja razvija nekoliko ugostiteljskih franšiznih sustava (Biesiadowo, Western Chicken, Rybkodajnia, Western Tortilla, Cofeelofee i Mangatto).

Budući primatelji franšize moći će birati koncepte iz desetak branši (edukacija, financije, maloprodaja, moda, ljepota, zdravlje, turizam...). Međutim, kao i prethodnih godina, najviše će sustava biti iz gastronomije i ugostiteljstva, a veliko interesovanje tradicionalno vlada i za partnerske sustave poznatih trgovačkih lanaca.

Sajam je u Varšavi, s druge stane, idealna prilika i za vlasnike malih i srednjih biznisa koji još uvijek razmišljaju o franšizingu, a željeli bi se uvjeriti kako, u kojim područjima i kojem se stupnju posao može razvijati davanjem franšize. Neposredan razgovor s iskusnijim kolegama, razmjena ideja i sugestija, svakako je jedna od najvećih prednosti sajma.

Na koncu, i početnici koji se tek žele upoznati s ovim vidom poslovanja, dobivaju priliku učiti od najboljih. Kao i svake godine, pored predstavljanja franšiza, sajam upotpunjuje niz besplatnih radionica, predavanja i Forum o franšizingu. Uspješni poduzetnici i stručnjaci iz oblasti franšizinga, pomoći će te naučiti buduće primatelje franšize kako da izaberu koncept "po svojoj mjeri", na što obratiti pažnju u franšiznom ugovoru ili kakvu financijsku korist mogu očekivati ​​kada kupe franšizu.

Glavni organizator sajma je PROFIT system, najveća konzultantska kuća u području franšizinga u Srednjoj i Istočnoj Europi, izdavač nekoliko franšiznih časopisa i portala, među kojima je i Franchising.hr.

Besplatne ulaznice

Kao i svake godine, čitatelji portala Franchising.hr moći će dobiti besplatne ulaznice za sajam, a novost je da će ove godine ulaznice biti u elektronskom obliku. Zainteresirani trebaju posjetiti stranicu https://bilet.franczyza.pl, ispuniti obrazac s podacima te upisati Promo code G8M2DM. Nakon toga, ulaznicu će dobiti na svoju e-adresu. Posjetitelji mogu isprintati ulaznicu ili ju koristiti u elektronskom obliku putem mobitela.

Ulaznica će po prvi puta biti važeća za sva tri dana sajma te će posjetitelji moći bolje iskoristiti svoje vrijeme, upoznati se s ponudom, prisustvovati radionicama i konferencijama o franšizingu.

Za potencijalne primatelje franšize – Dobro je znati:

Kada kupite franšizu, imajte na umu da će to biti posao koji ćete raditi sljedećih nekoliko godina. Stoga, pažljivo birajte, to trebaju biti koncepti koji odgovaraju vašim interesima i kompetencijama.

Saznajte koliko je perspektivna i koliko brzo raste branša za koju ste zainteresirani.

Zatražite od davatelje franšize da vam objasni osnovne uvjete suradnje.

Pitajte što točno trebate platiti prilikom kupnje franšize. Pitajte kolika je početna, a kolika ukupna investicija te za koje je vrijeme moguće postići breakeven, ali i poslovanje „u plusu“.

Proučite što sve uključuje potpora davatelja franšize.

Raspitajte se koliko morate biti angažirani u vođenju posla. U nekim se franšiznim sustavima očekuje da primatelj osobno vodi biznis, u drugima, primatelj može biti samo investitor.

 


Sajam franšiza / Idealna prilika da se neposredno susretnu te upoznaju "dvije strane" franšiznog biznisa – tvrtke koje daju franšizu i poduzetnici koji razmišljaju o kupnji provjerenog poslovnog koncepta