Američke franšize za cijeli svijet

Amerika
Amerika / Tržište SAD je izuzetno konkurentno i zahtjevno tržište s velikim brojem novih gastronomskih brandova
Četvrtak
13.09.2018
Magazin Entrepreneur i ove godine objavljuje listu 200 najuspješnijih američkih franšiza u svijetu. Neki od tih sustava dostupni su i poduzetnima u Hrvatskoj.
 

Širenje franšizne mreže na više od jednog tržišta predstavlja ozbiljan izazov – od pronalaženja adekvatnog lokalnog partnera (primatelja franšize), preko davanja potpore "iz daleka", sve do stremljenja da brand i sustav funkcioniraju u različitim kulturama, na različitim jezicima i u različitim ekonomskim uvjetima. Prema broju tvrtki koje posluju izvan tržišta SAD-a, reklo bi se da se američke franšize vrlo dobro nose s tim izazovima – a one koji to rade najbolje, i ove su godine rangirane na Entrepreneurovoj godišnjoj listi 200 svjetski najuspješnijih franšiza made in USA.

Ova "specijalizirana" lista sastavlja se na temelju Entrepreneurove godišnje liste 500 najuspješnijih američkih franšiza (Entrepreneur's 2018 Franchise 500 ®), a presudno je da tvrtke traže nove primatelje franšize izvan Sjedinjenih Država, kao i da već imaju najmanje pet uspostavljenih franšiznih poslovnica u inozemstvu. Kad se u obzir uzmu i drugi relevantni pokazatelji – potrebne investicije, naknade za franšizu, stupanj potpore primatelju, veličina sustava, tempo rasta, financijska moć te stabilnost sustava, dobiva se poredak koji pokazuje koje to američke franšize trenutačno "vladaju" svijetom.

McDonald's (1) i 7-Eleven (2) nalaze se na vrhu popisa. Ova su dva branda, da podsjetimo, rangirana i kao dva najuspješnija sustava u Sjedinjenim Državama (prema listi Entrepreneur's 2018 Franchise 500 ). Za popularni lanac brze usluge, dominantna pozicija ne dolazi kao iznenađenje – gotovo da nema čovjeka na planeti koji McDonald's ne doživljava kao "američku ikonu", a sa više od 21.000 franšiznih restorana diljem svijeta, McDonald's je svakako jedna od najjačih američkih franšiza. S druge strane, lanac supermarketa 7-Eleven najveći je svjetski franšizni sustav s 62.000 poslovnica, pri čemu 54.000 posluje na tržištima izvan SAD-a.

Slijede isto tako dobro znane "američke ikone" KFC (3) i Pizza Hut (4), koji imaju više od 15.500 i 8.700 restorana širom svijeta. Iako se početkom godine suočio s ozbiljnom krizom u Velikoj Britaniji, gdje je, uslijed nestašice piletine, bio primoran zatvoriti na desetke restorana, KFC i dalje čvrsto stoji na međunarodnoj "sceni". Kada se, međutim, usporede pozicije koje KFC i Pizza Hut zauzimaju na "svjetskoj" (200 Top Global Franchises) i "domaćoj" listi (Entrepreneur's 2018 Franchise 500), primjećuje se da se poredak znatno razlikuje – KFC je ove godine bio na 233. mjestu, Pizza Hut na 47. poziciji. Amerika je, ističu analitičari, izuzetno konkurentno i zahtjevno tržište s velikim brojem novih gastronomskih brandova, ali i novom generacijom zahtjevnijih potrošača, koji su posljednjih godina pomrsili konce gotovo svim "dobrim, starim" fast food američkim brandovima te nije neobično što se čak i najveći sustavi bore za povećanje prodaje. Ova situacija, međutim, ne narušava status ili stabilan tempo ekspanzije na tržištima izvan SAD-a.

Isto bi se moglo reći i za Subway (5), najveći franšizni lanac restorana u svijetu, koji je posljednjih godina više fokusiran na širenje izvan matičnog tržišta. Prije nekoliko mjeseci, međutim, svjetske je medije preplavila vijest o tome da Subway u Americi zatvara 500 restorana, prenebregavajući činjenicu da pod ovim brandom i dalje djeluje više od 26.000 restorana na domaćem tržištu te 18.000 na drugim tržištima svijeta. Kako je u to vrijeme objavila tvrtka, Subway planira otvoriti tisuću novih restorana izvan Amerike u nadolazećim godinama. Franšiza Subwaya dostupna je i na tržištu Hrvatske, gdje lanac već aktivno traži nove franšizne partnere.

Kumon (6) i RE/MAX (7) brandovi su koji, uz 7-Eleven, na ovu listu "unose razliku", samim tim što su jedini brandovi među prvih deset koji ne pripadaju području gastronomije i ugostiteljstva. Kumon, lanac škola matematike i vještine čitanja, ima više od 24.300 franšiznih poslovnica izvan Amerike, dok RE/MAX, div među agencijama za nekretnine, ima više od 3.800 poslovnica u inozemstvu.

Među najboljih deset, najzad, ulaze i Dairy Queen (8) - još jedan sustav koji traga za partnerima i u Hrvatskoj - zatim Dunkin' Donuts (9) i Baskin- Robbins (10), koji su svijetu uspješno "prodali" svoje verzije sladoleda, krofni i kave. Baskin-Robbins ima 5.450 franšiznih prodavaonica u inozemstvu, Dunkin' više od 3.400, a Dairy Queen više od 2.400 restorana.