Top 100 franšiza na svijetu

Izvorni tekst možete pročitati ovde
Ponedjeljak
14.01.2013
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
 

U izbor je ušlo nekoliko tisuća franšiznih sustava koji posluju diljem svijeta te koji su prvenstveno usmjereni na širenje međunarodne mreže. Prva tri mjesta neprikosnoveno drže lanci restorana brze prehrane -- prvo zauzima Subway, a za njim slijede McDonald’s i KFC. Uspješnost franšiznog koncepta procenjivana je na temelju broja franšiznih jedinica, prodaje, stabilnosti te rasta mreže, broja godina od osnutka i razine međunarodne ekspanzije.

Pored popularnog „Mac-a“ i KFC-a, u prvih sto ulazi i još nekoliko franšiznih sustava koji se mogu naći na domaćem tržištu. Među njima su Pizza Hut (6. mjesto), Hertz (10. mjesto), InterContinental Hotels Group (13. mjesto), Century 21 (26. mjesto), Europecar (28. mjesto), CARTRIGE World (46. mjesto), Chem-Dry (59. mjesto) i RE/MAX (92. mjesto).

Svi koncepti koji ulaze u TOP 100 svjetskih franšiza posluju izvan matičnih tržišta, i uglavnom potječu iz Sjedinjenih Američkih Država.