Pink ćevabdžinice / Najveći srbijanski lanac brze prehrane
Petak
22.02.2019
Lanac brze prehrane „Pink ćevabdžinice“ godinama razvija franšiznu mrežu u Srbiji. Sad se pripremaju i za izlazak u inozemstvo. Prvi su koraci već načinjeni.
 

„Pink ćevabdžinice“ već duži niz godina razvijaju veleprodaju i distribuciji mesa i proizvoda od mesa, ali i franšizni lanac brze prehrane pod istim brandom. Idejni tvorci ove poslovne priče Milanko Marašević i Slobodan Lukić kažu da nisu niti sanjali u kojoj će se mjeri razviti njihovo poslovanje niti da će upite za franšizu dobivati i iz zemalja izvan Srbije. Stoga su posljednjih nekoliko godina radili na rebrandiranju svih franšiznih poslovnica te promovirali novi koncept „Pink ćevabdžinice“.

– Kada su upiti počeli stizati iz inozemstva, a šanse za dobivanje dozvole za izvoz mesa u zemlje EU postale veće, pristupili smo rebrandiranju cijelog sustava kako bismo imali autentičan brand – objašnjavaju poslovni partneri Lukić i Marašević.

Izgledi za širenje mreže izvan Srbije porasli su kad su s poslovnim partnerom, dobavljačem mesa i mesnih prerađevina, tvrtkom Mek-Motta iz Užica, osigurali sve dozvole za izvoz sirovina. – Tvrtka „Pink ćevabdžinice“, sa sjedištem u Kragujevcu, već je deset godina ekskluzivni prodavač mesa i mesnih prerađevina tvrtke Mek-Motta. Mi smo ekskluzivni prodavač ne samo u Srbiji, gdje opskrbljujemo ugostiteljske objekte i hotele, već i u inozemstvu. U prethodnom razdoblju, uz mnogo investicija, vremena i truda dobivene su sve neophodne dozvole za izvoz mesa u zemlje Europske unije. Prema našim saznanjima, prvi smo u Srbiji dobili dozvolu za izvoz ćevapa i pljeskavica na što smo jako ponosni jer smo po roštiljskom mesu postali i prepoznatljivi. Izvoz na mađarsko tržište, u tamošnje trgovinske lance, već smo dogovorili. Pregovaramo i s poslovnim ljudima iz Rumunjske koji se bave ugostiteljstvom i imaju svoj lanac Balkan grill, a u ožujku započinjemo pregovore za tržište Austrije – objašnjava Milanko Marašević.

Ovo je, međutim, kako sam kaže, samo prvi korak koji ih vodi i do „izvoza“ franšiznog sustava na inozemna tržišta. – Naš je krajnji cilj da s franšiznim konceptom ćevabdžinica izađemo na ta tržišta. Mislim da najveću šansu imamo u zemljama regije, zatim u Austriji, gdje živi mnogo iseljenika s Balkana. To, međutim, ne mora biti presudno, već su to naša predviđanja, a videt ćemo gdje će nas put odvesti – objašnjava Marašević.

Najviše upita za franšizu, dakako, dobivaju od poduzetnika iz Srbije, gdje je brand nastao, narastao i postao prepoznatljiv. – Naša je ideja da potaknemo obiteljski biznis te da našu franšizu uzmu obitelji koje bi na taj način uposlile svoje članove i živjele od toga. Prema našim podacima, najveći smo domaći lanac brze prehrane, opstajemo godinama, objekte imamo širom Srbije u manjim i većim mjestima i vjerujemo da će se mreža i nadalje širiti – kažu Marašević i Lukić.


Ćevapi i franšiza / Pink ćevabdžinice bi se, kroz franšizu, najprije mogle pojaviti u zemljama regije