Uvijek u vrhu

I ove godine najuspješniji
I ove godine najuspješniji / McDonald’s nije prvi franšizni sustav koji se pojavio na svijetu, ali je svakako najviše utjecao na industriju franšizinga
Petak
08.03.2019
Za posljednjih 11 godina, koliko FranchiseDirect objavljuje listu 100 najuspješnijih franšiza u svijetu, samo su dva branda bila na vrhu. Od ove godine, jedan je u blagoj prednosti.
 

U ovogodišnjem izveštaju portala FranchiseDirect navodi se da je u rangiranje za 2019. bio uključen najveći broj franšiznih sustava dosad. Za što objektivniji rezultat, koristila se, kao i prethodnih 10 godina, vrlo složena formula, koja je, ove godine, i dodatno modificirana. Formula, naime, od sada u obzir uzima prodaju umjesto ukupnog prihoda, dok se rast broja poslovnica mjeri – procentualno. – Iako djeluje impresivno kada sustav poput KFC-a otvori na stotine franšiznih restorana godišnje, još je upečatljivije kada to učini novi i manji sustav poput lanca fitness klubova F45 – navodi se u izveštaju FranchiseDirecta. Poredbe radi, KFC je u franšizingu već gotovo 70 godina i ima više od 21.000 lokacija širom svijeta, dok je F45 franšizu ponudio tek prije pet godina, a trenutno ima nešto manje od 1.000 poslovnica.

Čimbenici kao što su rast poslovnih jedinica, prodaja, broj godina u franšizingu, stupanj stabilnosti, rast mreže te međunarodna ekspanzija jesu ključni za rangiranje, ali formula uključuje i kriterije koji nadilaze  proste brojke – u obzir se uzima i koliko davatelj franšize pomaže svojim budućim primateljima te koliko sustavi ulažu u razvoj lokalne zajednice preko dobrotvornih programa i donacija.

Podatak koji se obilježio ovogodišnje izdanje je činjenica da su za prethodnih 11 godina, koliko FranchiseDirect objavljuje listu 100 najuspješnijih franšiza u svijetu, samo dva branda bila na mjestu br. 1 – McDonald’s i Subway. Do 2018. oba su na vrhu bila po pet puta, od ove godine McDonald’s ima blagu prednost. Podatak vrijedan pažnje, pogotovo ako se zna da oba branda, čak i u najtežim godinama poslovanja, nisu bilježila značajniji pad na listi. Ne treba, zapravo, zaboraviti da je riječ o velikim i utjecajnim sustavima, koji su, potaknuti oštrom konkurencijom i potrebama mlađih i zahtjevnijih potrošača, prošli kroz mnoge, djelotvorne sustavne promjene – moderniziranje, uvođenje novih tehnologija, promjenu imidža, poboljšanje kvalitete menija, usluge i načina komuniciranja s potrošačima.  

Kao i prethodnih godina, najveći broj rangiranih franšiznih sustava potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, a najzastupljeniji su sustavi iz područja gastronomije i ugostiteljstva, ima ih čak 40 – omjer snaga koji je već „najavljen“ i poretkom prvih deset najuspješnijih franšiza. Najbolje kotirani franšizni sustav koji ne potječe iz SAD-a jest britanski InterContinental (12. mjesto), a slede sustavi iz Francuske – Auchan (16), Casino (19), Carrefour (20), Europcar (26); Kanade – H&R Block (32), Tim Hortons (33) i Yogen Fruz (94); Japana – Kumon (21); Švedske – Husse (43); Španjolske – Dia (44), Lizzarran (61); Filipina – Jollibee (41); Južne Koreje – Paris Baquette (75) i Eye Level Learning Center (75).

Deset najuspješnijih 2019:

  1. McDonald’s (restoran brze usluge; burgeri)

  2. Burger King (restoran brze usluge; burgeri)

  3. Pizza Hut (restoran brze usluge; pizza)

  4. Marriott International (hotelijerstvo)

  5. KFC (restoran brze usluge; piletina)

  6. Dunkin’ Donuts (restoran brze usluge; kava, krafne, burgeri)

  7. 7-Eleven (lanac supermarketa)

  8. Subway (restoran brze usluge; sendviči)

  9. Domino’s (restoran brze usluge; pizza)

  10. Baskin-Robbins (sladoled)

Cjelokupnu listu TOP 100 Global Franchises 2019 možete pronaći ovdje.