Novi portal za poduzetne

O franšizingu i na makedonskom
O franšizingu i na makedonskom / Franchising.mk će promovirati model franšiznog poslovanja, objavljivati aktuelnosti iz regije i svijeta, iskustva primatelja franšiza, savjete za pokretanje i razvoj poslovanja te prikaze uspješnih sustava
Petak
22.03.2019
Specijalizirani portal o franšizingu odsada i na makedonskom – Franchising.mk će pratiti puls tržišta Sjeverne Makedonije, ali i razvoj franšiza u regiji i svijetu.
 

Medijskoj obitelji međunarodne tvrtke PROFIT system sada već pripada 15 specijaliziranih portala o franšizingu, a ovoj se grupi nedavno pridružio i Franchising.mk, portal na makedonskom jeziku, koji će objavljivati vijesti i teme vezane za franšizing iz regije i svijeta.

– Za početak, sadržaj će biti vrlo sličan onom koji se objavljuje na postojećim regionalnim Franchising portalima u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Cilj je, naravno, da se tijekom vremena poveća broj vijesti i tekstova s domaćeg tržišta – kaže Diana Županoska, jedan od partnera tvrtke PROFIT system koji su zaduženi za teritorij Sjeverne Makedonije.  

– Informacija, edukacija i inspiracija su, u najkraćem, razlog zašto čitatelji posjećuju Franchising portale, a Franchising.mk će svakako pratiti istu misiju – dodaje Bojan Tatolović, drugi partner u ovoj tvrtki.

Opće informacije o franšiznom načinu poslovanja sabrane su u rubrici ABC franšizinga, a što se konkretno zbiva na globalnom i regionalnom tržištu franšiza, prate i najdinamičnije rubrike Vijesti i Intervju tjedna.
– Sve priče o tvrtkama i sustavima koje se objave na portalu, bez obzira radi li se o davateljima ili primateljima franšize, jesu i poučne i inspirativne – kaže Igor Bogojević, direktor tvrtke PROFIT system za Adriatic regiju, izdavača Franchising portala u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. – Osim konkretnih informacija o tvrtkama i njihovim uvjetima poslovanja, priče koje objavimo trebaju pokazati kako je moguće proširiti, ali i pokrenuti vlastiti biznis. One su, stoga, upućene i postojećim vlasnicima biznisa koji imaju preduvjete ili ambiciju razviti te ponuditi franšizu, ali i ljudima koji tek razmišljaju pokrenuti posao tako što će kupiti franšizu – objašnjava Bogojević te dodaje da su za tu svrhu najznačajnije sekcije portala Katalog franšiza i Prezentacije franšiznih sustava, u kojima čitatelji mogu pronaći tvrtke koje trenutno nude franšize i traže partnere u Sjevernoj Makedoniji i regiji.

Sjeverna Makedonija je malo tržište, s tek nešto više od dva milijuna stanovnika, ali to ne umanjuje potencijal za razvoj franšizinga, smatraju naši sugovornici, što i jeste osnovni preduvjet za postojanje i djelovanje ovakvog specijaliziranog medija. Na ovom su tržištu, inače, već prisutna neka od poznatih franšiznih imena – Burger King, KFC, Domino's, Marriott, Doubletree by Hilton, Helen Doron, Bata, Carpisa, Goody's, Ibis, ali i MiniPani, Jumbo, Jumping Clay, JYSK, Refan, Timberland... Jedan od izvorno domaćih sustava koji se franšizno širi i van matičnih granica je Sara Fashion.

Kako smo spomenuli, Franchising portali su medijski dio tvrtke PROFIT system, najveće konzultantske kuće u području franšizinga u Centralnoj i Istočnoj Europi. PROFIT system je matično poljska tvrtka, a podružnice i medije posvećene franšizingu ima i u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini, Mađarskoj, Rumunjskoj, Saudijskoj Arabiji, Italiji te Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, a odsada i u Sjevernoj Makedoniji. Na svim tim tržištima PROFIT system nudi i sveobuhvatne usluge konzaltinga u području franšizinga.