Ukrajina otvorena za franšize

Franšize s Istoka / Jedan od ukrajinskih franšiznih sustava koji se širi izvan granica domaćeg tržišta je lanac restorana Chinkalnia
Četvrtak
25.07.2019
PROFIT system, jedna od najvećih europskih konzultantskih tvrtki specijaliziranih za franšizing, potpisala je ugovor o suradnji s Franchise Groupom, liderom u području franšiznog savjetovanja u Ukrajini.
 

PROFIT system trenutno ima konzultantske tvrtke za franšizing u 13 zemalja Centralne i Istočne Europe, Italiji i Saudijskoj Arabiji. Novi ukrajinski partner PROFIT systema olakšat će ulazak stranih franšiznih sustava u Ukrajinu i Kazahstan, tržišta na kojima Franchise Group već posluje. – To može biti dobra vijest i za franšizne sustave iz zemalja ove regije koji imaju ambicije ili vide potencijal za razvoj na spomenutim tržištima – kaže Igor Bogojević, regionalni direktor tvrtke PROFIT system.

Uspostavljena suradnja će, s druge strane, otvoriti vrata izvornim ukrajinskim franšiznim sustavima, koji će sada lakše moći usmjeriti razvoj franšizne mreže na desetak novih tržišta. Ugovor koji su potpisali PROFIT system i Franchise Gropu podrazumijeva suradnju u području savjetovanja, pravnih usluga, izdavačke djelatnosti te pronalaženja primatelja franšize.

Franchise Group najveća je ukrajinska konzultantska tvrtka specijalizirana za franšizing, a bavi se razvojem i prodajom franšiznih koncepata. U okviru ove grupe djeluju i tvrtke iz prehrambene industrije (distributer i operater 70 trgovina u zapadnoj Ukrajini), hotelskog biznisa (međunarodni hotelski lanac Dream Hostel) i gastronomije (lanac restorana Baczewski u Ukrajini i Varšavi).

Naša strategija razvoja temelji se na pronalaženju snažnih lokalnih partnera koji već posluju i imaju iskustva u području franšizinga – kaže Michał Wiśniewski, CEO tvrtke PROFIT system. – Zahvaljujući tome, naši klijenti – davatelji franšize – mogu računati na profesionalnu podršku ako se odluče za ulazak na nova tržišta. S druge strane, partneri u PROFIT systemu, koristeći naše alate i prisutnost na mnogim inozemnim tržištima, mogu svojim klijentima ponuditi pomoć kada se počnu širiti u Europi – kaže Wiśniewski.

Prvi učinci suradnje s Franchise Groupom bit će vidljivi tijekom listopadskog sajma franšiza u Varšavi, gdje će biti predstavljeni i koncepti iz Ukrajine. U Poljskoj, primjerice, već djeluje nekoliko ukrajinskih franšiznih sustava, uključujući restoran Chinkalnia, frizerski salon Haircut Express, kozmetički salon G. Bar te kafić Crema Caffe.

Pojavili smo se prije tri godine na Sajmu franšiza. Otada smo otvorili osam franšiznih restorana u Poljskoj – kaže Marta Naumenko, voditeljica razvoja restorana Chinkalnia.

PROFIT system je tvrtka registrirana u Poljskoj, s tvrtkama kćerima u većini zemalja u kojima posluje. Danas je jedna od najvećih europskih konzultantskih tvrtki specijaliziranih za pružanje franšiznih usluga. Ima podružnice u 13 zemalja Srednje i Istočne Europe, Italiji i Saudijskoj Arabiji. Izdavač je više tiskanih i online franšiznih medija, između ostalih i regionalnih Franchising portala u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. Organizator je Međunarodnog sajma franšiza u Varšavi i Regionalnog sajma „Ideje za biznis“ u Katowicama.


Korist za obje strane / Franchise Group, novi ukrajinski partner tvrtke PROFIT system, olakšat će ulazak inostranih franšiza na tržišta Ukrajine i Kazahstana