Fines Operator Bankowy / U ovoj mreži posluje više od 330 franšiznih poslovnica i oko 5.000 partnerskih filijala
Ponedjeljak
26.08.2019
Fines je trenutačno najveća mreža kreditnih agencija u Poljskoj koja postoji od 2005. Pod kojim uvjetima danas razvijaju poslovanje te franšiznu mrežu, govori predsjednik odbora Piotr Przedlacki.
 

U poslovnicama „Fines Operator Bankowy“ klijentima se nude brojni financijski proizvodi i usluge, poput kredita, osiguranja, plaćanja računa. Iako je primjetno da na tržištu Poljske banke posljednjih godina češće zatvaraju svoje podružnice, Piotr Pszedlacki, predsjednik odbora Finesa, kaže da oni neprestano šire svoju mrežu, ne samo u većim gradovima, već i u onima sa svega 15.000 stanovnika. – Odgovaramo na potrebe tržišta i potrošača, a kao rezultat toga, proširujemo portfelj i otvaramo nove franšizne podružnice. U našim poslovnicama potrošači mogu istovremeno dobiti kreditnu ponudu, osigurati policu, ali i platiti račune. To klijentu značajno štedi vrijeme. Osim toga, klijenti još uvijek više vole posjetiti podružnicu u kojoj se mogu izravno posavjetovati s financijskim posrednikom – kaže Piotr Przedlacki.

U 2018. godini na snagu su stupila dva važna pravna akta – Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) i Zakon o distribuciji osiguranja. Kako ste pristupili tim promjenama?

Da, ovi propisi su nas primorali na rješavanje nekih dodatnih formalnih pitanja, međutim, Fines je uvijek težio održavanju visokog standarda u pružanju usluge klijentima. Stoga nam novi propisi nisu donijeli većih problema. Te uredbe su samo uredile određene procedure. Treba biti svjestan da se na financijskom tržištu barata vrlo osjetljivim podacima i razumljivo je da oni zahtijevaju visok stupanj zaštite. GDPR nam, zapravo, pomaže da se pridržavamo toga.

Posljednjih godina trendovi i potrebe klijenata su se promijenili. Mnogo toga mogu obaviti sami. Podaci također pokazuju da su u posljednje tri godine banke u Poljskoj zatvorile 1.500 poslovnica. Kako se nosite s tim promjenama na bankarskom tržištu?

Ta kretanja su, u stvari, šansa za naše primatelje franšize i daljnji rast, jer naše poslovanje u financijskom posredovanju ima jednu značajnu razliku. U našim poslovnicama klijenti mogu istovremeno dobiti kreditnu ponudu, osigurati policu, ali i platiti račune. To klijentu značajno štedi vrijeme. Osim toga, ljudi još uvijek više vole posjetiti podružnicu u kojoj se mogu izravno posavjetovati s financijskim posrednikom. Stoga, odgovaramo na potrebe tržišta i potrošača, a kao posljedica toga, proširujemo portfelj i otvaramo nove franšizne podružnice.

Koliko partnerskih prodajnih mjesta trenutačno djeluje u mreži „Fines Operator Bankowy“?

Trenutačno imamo više od 330 franšiznih jedinica i oko 5.000 partnerskih filijala. Poslovnice se nalaze širom Poljske, i to ne samo u velikim gradovima, već i u manjim mjestima do 50 000. stanovnika, pa čak i u onima s 15.000 stanovnika.

Veliki broj primatelja naše franšize zapravo su ljudi koji su otvorili bankarske poslovnice, ali su željeli proširiti svoju ponudu i drugim proizvodima za klijente. Sve to pomaže klijentima da riješe sve svoje financijske potrebe na jednom mjestu.

Mora li potencijalni primatelj franšize poznavati financijsko tržište?

Da, ali to nije glavni uvjet. Mi se prije svega fokusiramo na iskustvo u prodaji i kvalitetnom pružanju usluga korisnicima. Kao dio franšizne suradnje, Fines nudi potpunu potporu u vođenju poslovanja. Na početku suradnje, primatelji franšize upoznavaju se s načinom rada naše tvrtke, zatim ih obučavamo koristiti naš IT sustav koji omogućuje pristup za više od 30 financijskih institucija. Obuka o samim proizvodima organizira se putem interneta. Fines jednom godišnje organizira i Akademiju za savjetnike. Obuka na Akademiji uključuje nebankarske zajmove i klasične kredite. Ove smo godine uveli i Akademiju posvećenu prodaji osiguranja. Zahvaljujući tome, svatko može dobiti potrebno znanje, i to bez izlaska iz doma. U skladu s ponudom, primatelj franšize može stalno razvijati svoje kompetencije u prodaji kredita, osiguranja i lizinga.

Koliko treba uložiti u pristupanje franšiznom sustavu?

Zainteresirani za suradnju s Finesom trebaju samo osigurati financije za prilagodbu prostora u kojem će poslovati te za operativne troškove te poslovnice. Početno se ulaganje sastoji od troškova namijenjnih brandiranju objekta, kupnji namještaja te paketa određenih dodatnih materijala za rad. Investicija se procjenjuje na oko 2.300 eura.

Razgovor vodila: Maryla Pałasz


Piotr Przedlacki, predsjednik odbora Finesa / "Primatelji naše franšize trebaju, prije svega, imati iskustva u prodaji i kvalitetnom pružanju usluga korisnicima. Fines, s druge strane, nudi potpunu potporu u vođenju poslovanja."