Stoj, pripremi se, vozi!

Umjesto da gledaju dosadne filmove i zijevaju tijekom predavanja o opasnostima u prometu, djeca postaju ne samo mali vozači, nego budući oprezni i spretni sudionici u prometu.
Srijeda
20.02.2013
Jumicar uči "male vozače" da postanu oprezni sudionici u prometu. Tvrtka sada traži i primatelje master franšize u zemljama Balkana.
 

Ne postoji osoba, a naročito ne dječak ili muškarac koji ne želi automobil od najranijeg djetinjstva. Prirodno, njime se dokazuje zrelost i sposobnost, ostvaruje sloboda. Nažalost, mnogi ne shvate na vrijeme da imati automobil znači i preuzeti veliku odgovornost i automobil, češće nego bismo to htjeli priznati, predstavlja ozbiljnu opasnost po život.

Tvrtka Jumicar predstvalja koncept i - posao - koji može pridonijeti smanjenju broja nesreća i žrtava u prometu, a naročito onih koji ih izazivaju.

Ideja je prilično jednostavna: Jumicar omogućuje da djeca već u dobi od sedam godina dobiju priliku da voze prave male automobile sa ekološkim pogonom, po stalnim i mobilnim poligonima koji sigurno simuliraju stvarne uvjete vožnje. Tako se kroz zabavnu i praktičnu nastavu djeca obrazuju o prometu, a na kraju obuke dobivaju i dječju vozačku dozvolu. Umjesto da gledaju dosadne filmove i zijevaju tijekom predavanja o opasnostima u prometu, djeca postaju ne samo mali vozači, nego budući oprezni i spretni sudionici u prometu koji neće biti prijetnja po sigurnost i živote drugih.

Ideja za koncept se rodila u Finskoj 1989. Osnivač Jumicar-a Jukka Nappari nabavio je nekoliko minijaturnih automobila koje su djeca prvo vozila bez priče o sigurnosti u prometu. Onda mu je palo na pamet da na poligon postavi nekoliko prometnih znakova. Uočio je da djeca neusporedivo brže i lakše uče i prihvaćaju pravila u praksi nego kroz priču. Bilo je očigledno i da su mnogo motiviraniji ako se voze pravim malim automobilima sa benzinskim motorima, nego ako po poligonu hodaju ili voze bicikle. Nappariju nije trebalo mnogo da shvati da je stvorio odličan koncept i danas, 22 godine nakon davanja prve franšize, poligoni, automobili i program obuke Jumicar postoje još u 15 zemalja.

Što koncept nudi?

Čitav koncept je zamišljen tako da na jednom mjestu ponudi aktivnosti i zabavu za cijelu obitelj. Prvo, sama obuka na stacionarnim poligonima je namijenjena djeci: polaznicima škole se izdaju karte, a po uspješno završenom tečaju i vozačke dozvole. Djeca i roditelji, odnosno pratitelji, mogu se osvježiti i okrepiti napicima i hranom. U sklopu objekta se prodaju i suveniri (majice, kape, kacige, rukavice ...). Poligoni se mogu zakupiti za rođendane i proslave, a neki od njih imaju i prateće objekte, poput terena za mini-golf ili neku drugu zabavu za djecu i pratioce.

Mobilni poligoni mogu se angažirati za promotivne potrebe auto-kuća, robnih kuća sa parkingom ili garažom, sajmova, događaja poput obilježavanja Dana sigurnosti, školskih natjecanja u poznavanju prometa, proslava ili bilo čega drugog.

Specifična priroda aktivnosti Jumicarovih poligona privlačit će intres i nekih veoma moćnih potencijalnih partnera: auto-kuća, osiguravajućih kuća, prodavaca goriva i opreme, auto-škola i mnogih drugih koji će biti zainteresirani reklamirati na zastavama na poligonu, naljepnicama na automobilima.

Potrebne investicije

Minimalno ulaganje potrebno za master franšizu Jumicar-a i nabavu rabljenih automobila se kreće od oko 26.000 eura. Sa novim vozilima, cijena je oko 36.000 eura.

Investicija uključuje pet automobila, licencu za početnih pet godina (1.000 eura po automobilu) i osnovnu opremu - prometne znakove, semafore s upravljanjem, materijal za poligon, ostalu opremu i startni paket sa materijalom za marketing.

Centrala Jumicar-a jamči svakom primatelju master franšize teritorijalnu ekskluzivnost, odnosno da nitko u datoj oblasti neće dobiti franšizu za pokretanje Jumicarovog parka za obuku djece. Centrala, također, detaljno pomaže pri izboru mjesta za poligon, kao i pri njegovom opremanju. Jumicar nudi i mogućnost povoljne nabave brojnih proizvoda potrebnih za rad. Dostavlja promotivni materijal i razvija marketinšku strategiju, a o svemu novom u ponudi i konceptu obavešatava primatelje franšize na godišnjim sastancima. Svaki operater dobiva i priručnik sa svim bitnim podacima o vođenju poligona, bilo stacionarnog, bilo mobilnog.

Jumicarovi automobili imaju sve što i pravi automobili s automatskim mjenjačem. Posebno su koncipirani i dizajnirani za djecu, imaju šasiju od polietilena koji bez ikakvog traga amortizira udarce do 20km/h. Sigurnost pojačavaju pojas za vezanje u tri točke i hidraulične disk-kočnice. Imaju ekološki četverotaktni benzinski motor. Potrošnja je oko 0,3 litre normala na sat, uz emitiranje buke od svega 52 decibela. Brzina automobila je ograničena na 15km/h. Motori iznimno dugo traju, jer rade u režimu niskih okretaja i opterećenja.