Za pokretanje franšize „bio&bio“ neophodna je investicija od 100.000 evra. Trenutno u Hrvatskoj posluje pet franšiznih trgovina pod tim brendom.
Četvrtak
11.04.2013
Tvrtka Biovega obilježava deset godina franšiznog koncepta „bio&bio“ i planira širenje franšizne mreže u zemljama Europske unije.
 

Prva franšizna trgovina pod brendom "bio&bio", smještena u samom centru Zagreba, proslavit će u svibnju ove godine svoj deseti rođendan. Nakon desetljeća rada, to je danas jedna od trgovina s najvećim prometom.

Mada se trenutno trgovine "bio&bio" nalaze samo na području Hrvatske, postoje ambicije da se franšiza proširi na druga tržišta.

Žana Hinek, rukovoditeljica "bio&bio" trgovina i članica Uprave tvrtke Biovega, kaže da se s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvara prostor i za europska tržišta.

- Ulaskom Hrvatske u EU postoji mogućnost širenja, i to na tržišta susjednih europskih zemalja, što je i logična posljedica organskog rasta i zrelosti poslovanja - kaže ona.

Mreža u ovom trenutku ima 12 trgovina od čega je sedam u vlasništvu Biovege (tri u Zagrebu, po jedna u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Puli) i pet franšiza (po jedna u Splitu i Dubrovniku i tri u Zagrebu).

Franšizni koncept, kako kaže Žana Hinek, nastao je kao svojevrstan poslovno-strateški odgovor na dešavanja na tržištu. Supermarketi, trgovački centri, koncepti sa širokom ponudom robe su postajali sve brojniji. Svoj kutak u tim prodajnim mjestima dobio je i sektor zdrave hrane, ali prodaja nije, kako kaže Hinek, bila na zavidnom nivou.

- U tim centrima nedostajala je dodana vrijednost usluge - informacije. Ova kategorija proizvoda zahtijeva dodatnu edukaciju. Manje specijalizirane trgovine su gotovo nestale u nadiranju velikih sustava, ali smo se mi odlučili za korak naprijed ne bi li se suprotstavili trgovačkim centrima. Naša ideja je bila da tržištu ponudimo širok asortiman proizvoda koji prolaze stroge kriterije odabira organskih i kvalitetnih sastojaka - kaže Hinek.

Za pokretanje ove franšize potrebno je 100.000 eura. Ulazna naknada za hrvatsko tržište je 10.000 eura. Ostale naknade se vezuju za rezultate poslovanja, a postoci ovise o lokaciji, gradu, tržišnim uvjetima. Postoci se, također, razlikuju u početku i kada se već uspostavi stabilno poslovanje.

Franšizoprimac treba osigurati prostor od 150 kvadrata na prometnoj lokaciji. - Prilikom odabira primatelja promatramo koliko su poslovno ozbiljni, da li mogu omogućiti financijsku stabilnost, ali nam je daleko važniji njihov stil življenja i koliko su sami skloni korištenju zdravih proizvoda. Bez temeljnog osobnog razvoja i interesa za ekoproizvode, prirodnu prehranu i zdrave stilove življenja, gubi se dodatna vrijednost koja je ujedno i temeljna vrijednost "bio&bio" trgovina - osobna predanost - objašnjava Hinek.

Franšizoprimac robu može nabavljati samo od tvrtke Biovega. Prva narudžba bi trebala biti u iznosu od oko 2.000 eura, pri čemu primatelj četvrtinu plaća unaprijed, a ostatak u roku od 60 dana od preuzimanja robe.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvara se prostor za europska tržišta.
Žana Hinek, rukovoditeljica „bio&bio“ trgovina i članica Uprave tvrtke Biovega

Žana Hinek kaže da su franšize već dugo dokazani i najsigurniji oblik poslovanja. - Takav način širenja mreže se posebno multiplikuje u branši organskih proizvoda s obzirom na zdrav trend rasta koji ova industrija pokazuje na europskom i globalnom tržištu - kaže ona.

S druge strane, problem koji koči razvoj ovog modela poslovanja u zemljama regiona je to što banke ne priznaju franšizne koncepte kao takve. Te financijske institucije, kako kaže Hinek, ne prihvaćaju smanjene stope rizika primatelja franšize kada pokreću posao, niti imaju sustav koji kod procjene visine ulaganja u obzir uzima i inicijalnu franšiznu naknadu.

Zbog takvih okolnosti, i još uvijek snažnog utjecaja ekonomske krize, franšizna mreža u Hrvatskoj se trenutno ne širi. - Maloprodajnu mrežu trenutno širimo samostalno. Suradnju s partnerima ostvarujemo po principu veleprodaje, ali čak i takvim kupcima nastojimo pomoći znanjem i savjetima na temelju iskustva koje stječemo iz naše maloprodaje - objašnjava Hinek.

Biovega je ekskluzivni zastupnik vodećih svjetskih marki prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, kao i dodataka prehrani s certifikatom o organskom uzgoju. Portfelj ove tvrtke čine i izdavačka kuća Planetopija, obrazovna ustanova Makronova i prvo hrvatsko ekološko imanje Zrno.

Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke, odabrana je 2011. za europsku poduzetnicu godine na događaju "Žene u biznisu" u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj. Iste godine dodijeljena joj je i nagrada za najkreativniju menadžericu Hrvatske. Tvrtka, kao i direktorica, i prošle godine su pokupili brojna priznanja u Hrvatskoj. Nedavno je Biovegi u Beogradu dodijeljena međunarodna nagrada Brand Leader Award.

U „bio&bio“ trgovinama, uključujući i franšize, radi šezdesetak ljudi.

Biovega je članica IFOAM-a (International Fedration of Organic Agriculture Movem) i udruge Organic Retailers Association.