Tvrtka 5asec planira u narednih tri do pet godina uložiti u Srbiji oko tri milijuna eura, a očekuje se i ekspanzija u Hrvatskoj i Sloveniji
Petak
12.10.2012
Francuska tvrtka za održavanje tekstila i odjeće 5asec planira u idućih nekoliko godina otvori 25 lokala u Srbiji, ali i širenje na hrvatsko i slovensko tržište.
 

Nositelj master franšize za Srbiju, ali i tržišta Rumunjske, Slovenije i Hrvatske je ciparska tvrtka Dry cleaning services doo. Kipaski Holding, na čijem je čelu Drosos Krisantou, zauzeo je već lidersku poziciju na rumunjskom tržištu i planira proširiti biznis na ostale zemlje regije.
Prvi lokal u Srbiji otvoren je u srpnju u beogradskom naselju Vračar, a zatim još jedan, početkom jeseni, u renoviranom tržnom centru Mercator. U Beogradu će u naredne dvije godine biti otvoreno još 12 lokala, a svoju odjeću u 5asec-u će nakon toga održavati i Novosađani, Nišlije i Kragujevčani. U toj kompaniji biće zaposleno najmanje 120 ljudi.

Predstavnici tvrtke su se opredijelili prvo za tržište Srbije zbog, kako kažu, duge tradicije održavanja tekstila i odjeće kemijskim čišćenjem.

Strategija širenja lanca radnji ove francuske tvrtke podrazumijeva dobre lokacije, poput prometnih ulica i velikih tržnih centara. "Matematika" u zapadnoj Europi pokazuje da je isplativo otvoriti jedan lokal na 10.000 stanovnika. Za Srbiju je računica nešto drugačija, pa će jedna radnja biti otvorena na 75.000 stanovnika. P>

Specifičnost ove tvrtke je održavanje tekstila i odjeće na suvremen i ekološki način. Pored niza dodatnih usluga, poput krojačkih, 5asec nudi i "beauty pack" njegu i zaštitu tekstila i odjeće.
Program "maxima" podrazumijeva vodeno čišćenje veoma delikatne odjeće, dok je "apret" završni tretman koji odjeći daje mekoću, sjaj i nanosi zaštitni sloj za sprečavanje gužvanja i zadržavanje oblika. Impregnacija, zaštita od moljaca i grinja, raznovrsna pakiranja samo su neki od postupaka posebne njege i održavanja odjeće i tekstila koji su dostupni potrošačima. Metodom "starching" se plesti posteljina primjenom suvremene tehnologije. "White plus" je delikatno bijeljenje, bez klasičnih kemijskih preparata. Svi metodi koji se primjenjuju u tretiranju odjeće i tekstila u radnjama 5asec u skladu su s ekološkim standardima Europske unije. Cijene osnovnih usluga su slične onima koje se nude u domaćim radnjama za kemijsko čišćenje.

Francuska tvrtka, sa sjedištem u Ženevi, u svojoj poslovnoj mreži ima više od dvije tisuće lokala u 32 zemlje na četiri kontinenta. Sedam tisuća zaposlenih dnevno opsluži oko 120 tisuća korisnika i obradi više od 300 tisuća artikala.

Nova 5asec prodavaonica se otvori svaka tri dana, a tvrtka godišnje u prosjeku uđe na dva nova tržišta.