Rent-a-car, carstvo franšiza?

Na tržištu Srbije, ali i većini zemalja ove regije, franšizni rent-a-car sustavi posluju pod brandovima Hertz, Thrifty Car Rental, Dollar Rent a Car, National, Alamo Car Rental, Avis, Budget, Sixt i Europcar. Većina ovih brandova dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.
Petak
29.11.2013
Rent-a-car industrija je u samom vrhu po broju franšiznih sustava koji posluju u Srbiji i ovoj regiji. Zastupljene su najpoznatije svjetske tvrtke iz ove branše, najveći broj dolazi iz SAD-a.
 

Prema dostupnim podacima, na tržištu Srbije, pored modne industrije, restorana i brze hrane, franšizni sustavi su najviše zastupljeni u rent-a-car industriji. Hertz, Thrifty Car Rental, Dollar Rent a Car, National, Alamo Car Rental, Avis i Budget su brandovi izvorno američkog porijekla, dok su Sixt i Europcar franšizni sustavi nastali u Europi.

Hertz Corporation je američka tvrtka s podružnicama u više od 145 zemalja svijeta u kojima uglavnom djeluje kao franšiza. Sjedište tvrtke se danas nalazi u Nju Džersiju, a osnovao ju je Walter L. Jacobs davne 1918. godine. Posao je, zapravo, pokrenuo u Chicagu, nudeći samo desetak vozila jednog modela - Ford T. Danas je to tvrtka s najvećim brojem poslovnica na aerodromima u SAD-u , ali i jedna od najvećih na svijetu u tom pogledu. Franšizni sustav postoji oko 90 godina, a zanimljivo je da su i prva inozemna rent-a-car tvrtka koja je ušla na tržište Kine. U Srbiji posluju od 2010. godine, ušavši preko grčke tvrtke Autohellas ATEE koja je i nositelj Hertz Rent a Car and Leasing franšize za tržišta Grčke, Bugarske, Rumunjske, Srbije i Cipra.

Hertz Corporation je danas na tržištu Srbije prisutna još i preko svoja druga dva rent-a-car branda - Dollar Rent a Car i Thrifty Car Rental, koji su u vlasništvu ove korporacije od 2012. Međutim, oba branda su u zemlje ove regije stigla mnogo prije no što ih je Hertz kupio i pripojio svom portfelju. Naime, hrvatska tvrtka Sub Rosa je u travnju 2004. postala primatelj master franšize Dollar Rent a Car i Thrifty Car Rental za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Sub Rosa je danas jedna od najvećih rent-a-car tvrtki u regiji.

Sixt dolazi iz Njemačke i ima tradiciju poslovanja dužu od 100 godina, što ga čini najstarijom rent-a-car agencijom na svijetu. Ulazi i u pet najvećih tvrtki za iznajmljivanje automobila u svijetu, s više od 4.000 lokacija u više od 100 zemalja, navodi se na službenim stranicama. Specijalizirao se za iznajmljivanje luksuznih automobila po ekonomskim cijenama. Primatelj franšize za teritoriju Srbije je tvrtka AAA-1 Rent d.o.o.

National i Alamo Car Rental su brendovi američke korporacije Enterprise Holdings, koji se kroz franšizu razvijaju duže od 50 godina. National djeluje u više od 80 zemalja i prisutan je na 3.000 lokacija. Primatelj franšize ova dva brenda za Srbiju i Crnu Goru je poduzeće Family Rent a Car, osnovano 2009. godine sa sjedištem u Beogradu.

Kompaniju Avis je osnovao Warren Avis 1946. godine. Otvorio je rent-a-car agenciju u zrakoplovnoj luci u Detroitu i tako postao vlasnik prve tvrtke koja je svoju uslugu vezala za ovu vrstu objekta. Franšiznu mrežu tvrtka razvija od 1953. godine - širi se na tržišta Europe, Kanade i Meksika. Tvrtka je tijekom godina promijenila nekoliko vlasnika da bi na kraju postala vlasništvo Avis Budget Group-a. Danas, pod markom Avis djeluje 5.750 agencija u više od 165 zemalja diljem svijeta. U zemljama ovog regiona, Avis ima poslovnice u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Od 2003. godine Avis stječe pravo raditi i na rent-a-car brandu Budget na tržištima u Europi, Africi i Bliskom istoku. Tvrtka Budget je, međutim, osnovana još 1958. u Los Angelesu. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, počinju se širiti na međunarodna tržišta. Danas, kao dio Avis Budget grupacije, imaju oko 3.400 poslovnica u 128 zemalja. Primatelj master franšize za teritoriju Srbije je tvrtka PanAlex a.d.

Jedina rent-a-car tvrtka o kojoj smo imali prilike pisati je Europcar. Ova kompanija dolazi iz Francuske. Primatelj master franšize za tržišta Srbije i Crne Gore je poduzeće Primero Rent a Car. Europcar je dio Europcar Internacionala koji je u vlasništvu tvrtke Eurozeo, jedne od najvećih investicijskih tvrtki u Europi. Posluju u 160 zemalja u kojima ima 13.000 poslovnica. Franšizu daju od 1973. godine.