Franšize u Makedoniji

Među najpoznatijim franšizama na tržištu u Makedoniji su Burger King, Domino’s Pizza, Holiday Inn, Carrefour.
Ponedjeljak
09.12.2013
Na tržištu u Makedoniji posluje nekoliko čuvenih svjetskih franšiznih sustava. Većina ih je došla u posljednje tri godine i svoje prve objekte otvorila u glavnom gradu, Skoplju.
 

Prema riječima Filipa Vidovića, predsjednika Makedonske franšizne udruge, na tržištu Makedonije djeluje tridesetak stranih franšiznih sustava. Iako ga sam Vidović ocjenjuje kao nerazvijeno, može se primijetiti da u toj zemlji djeluje i nekoliko vrlo poznatih franšiznih lanaca koji, recimo, nisu prisutni u drugim zemljama ovog regiona ili posluju u samo nekima od njih.

Među najpoznatijima je Burger King, koji je u tu zemlju stigao preko tvrtke TAB Gida, primatelja master franšize. Ta tvrtka je, inače, primatelj master franšize Burger Kinga i za tržište Turske, a dio je ATA Holding Group-a koji u svom portfelju ima još nekoliko franšiza.

Drugi ugostiteljski franšizni brand je Domino's Pizza, koji je u Makedoniju stigao krajem 2012. Primatelj master franšize je Paul Tsouloufris, a koncept razvija s još tri partnera. U proteklih godinu dana otvorena su dva restorana u Skoplju.

Jedan od najvećih svjetskih trgovačkih lanaca Carrefour na tržištu Makedonije je prisutan kao franšiza. Zahvaljujući grčkoj kompaniji Marinopoulos - primatelju master franšize, francuski brand je u listopadu 2012. stigao u Skoplje. To je bio prvi korak u daljnjem širenju na Balkanu, objavljeno je svojevremeno u službenom prioćenju tvrtke.

Jedan od napopularnijih brandova tvrtke Intercontinental Hotels Group - Holiday Inn, također, posluje u glavnom gradu Makedonije, a sredinom ove godine najavljen je i dolazak jednog od brandova tvrtke Hilton. Naime, tvrtka Hilton Worldwide potpisala je ugovor o franšizi s makedonskim poduzetnikom Ajdovanom Ademoskim za otvaranje jednog od svojih brandova Doubletree by Hilton u Skoplju. Prema ranije iznijetim planovima, taj hotel bi trebao biti otvoren početkom 2016.

Primjetno je da su gotovo svi ovi brandovi na tržište Makedonije došli u posljednje tri godine i svoje prve objekte otvorili u glavnom gradu, Skoplju.

Među ostalim poznatim franšiznim sustavima, u Makedoniji su prisutni i mnogi modni brandovi: Desigual, Timberland, Original Marines, Intimissimi, 7 camicie, Calzedonia, zatim rent-a-car tvrtka Sixt, restorani La Bodequita del Medio i Casa Italia, kao i kafeterija Coffeeshop Company, te tvrtka uredskog pribora i namještaja Office1 Superstore i danska tvrtka za opremanje doma Jysk.

Vijest o odlasku jednog svjetskog branda iz Makedonije našla se ove godine među najvažnijim vijestima u medijima koji prate franšizno poslovanje. Naime, raskidom ugovora, McDonald's je prestao poslovati u toj zemlji.

S druge strane, nekoliko tvrtki iz Srbije je na tržištu Makedonije prisutno preko primatelja franšize. Svoju franšiznu mrežu u toj zemlji razvijaju Mini Pani, P....S.... Fashion, Extreme Intimo, Dve šmizle, Balkan Fun. - Samim tim što je franšizing još uvijek nedovoljno razvijen, postoji ogroman potencijal, ali je neophodno jačanje svijesti o prednostima ovog modela poslovanja - zaključak je predsjednika Makedonske franšizne asocijacije Filipa Vidovića.