Brza hrana, pa lična nega

Među deset najboljih franšiza najviše je lanaca brze hrane - Subway, McDonald’s, Pizza Hut, Dunkin’ Donuts.
Četvrtak
25.10.2012
Među Top 500 franšiza, prema poznatom časopisu Enterpreneur, najzastupljenije su one koje se bave prodajom brze hrane, osobnom njegom i maloprodajom.
 

Prvo mjesto na listi Top 500 franšiza u svijetu, koju je enterpreneur izdao 33. put, zauzela je, kao i 2011. godine, tvrtka Hampton Hotels. To je ujedno najmlađa franšiza među prvih deset. Trenutno u svijetu postoji 1907 Hampton hotela. Za ulazak u sustav ove franšize potrebno je od 3,7 do 13,52 milijuna dolara.
Među prvih deset su i tvrtke 7-eleven Inc. (trgovina), Servpro (osiguranje, reparacija i čišćenje), Days Inn (hotel), Denny 's Inc. (restoran), H & R Block (financijsko porezne usluge).

Top 500 franšiza su tijekom prošle godine svojim mrežama dodale 13.725 franšiznih jedinica što je 16 posto više nego godinu dana ranije. Poduzetnici očigledno svoju šansu vide u franšiznom poslovanju kao manje rizičnom u razdoblju krize.

Franšize brze hrane ne samo da su najzastupljenije među prvih deset već su apsolutni lider na cijeloj listi. Te tvrtke čine čak 20 posto liste. Među najzastupljenijim branšama su i franšize za osobnu njegu (kozmetički saloni, fitnesi, frizeri) koje čine deset posto liste. Zanimljivo je da su treći po brojnosti maloprodavci, odnosno trgovci, unatoč tome što je maloprodaja bila među gospodarskim granama koje su najžešće pogođene krizom.