Sajam franšiza u Varšavi

Posjetiteljima sajma franšiza u Varšavi bilo je omogućeno da ostvare direktne kontakte s davateljima franšiza i da od njih uče i dobiju savjete
Nedjelja
28.10.2012
Jedan od vodećih franšiznih događaja u CEE okupio gotovo 100 franšiza i više od 6.000 posjetitelja.
 

Poljska konzultantska kuća Profit system organizirala je deseti put sajam franšiza središnje i istočne Europe. Manifestaciji koja se održala u Plati kulture u Varšavi od 18. do 20. listopada prisustvovalo je oko 100 franšiza iz 15 privrednih grana, a sajam je posjetilo oko 6.000 ljudi.
Na sajmu franšiza prisustvovale su tvrtke koje već posluju u Poljskoj poput McDonald 'i Telepizza, ali i tvrtke koje žele svoju mrežu proširiti na to tržište - poput Yogen Fruz. Iz sektora gastronomije nazočili su: Biesiadowo, Fabryka Pizza, Mac Jack, Kabuba; financijski sektor predstavljali su: Meritum Bank, Impero Finanse; obrazovanje: RoboCAMP, trgovinu: Carrefour, Intermarche, Simply Market; kozmetiku: Diva, Parfum Bar ...

Monika Dabrovski (Monika Dabrowski), menadžer McDonald 'franšize u Poljskoj kaže da svake godine sudjeluju na ovoj manifestaciji.
- Na ovaj način održavamo odnose sa zainteresiranim investitorima i ovdje možemo pronaći partnere za otvaranje novih restorana. Dešava se da upoznamo osobe koje u početku ne ispunjavaju naše kriterije, ali se kroz vrijeme - a posebno i kroz ovakve manifestacija - pripreme i sada su spremni otvoriti naš restoran - kaže Dabrovski.

Tomas Markovski (Tomasz Markowski), jedan od posjetitelja sajma kaže da poznaje osobu koja je pokrenula franšizni biznis, ali je nakon nekoliko mjeseci bankrotirala samo zato što nije imala dovoljno informacija o samom biznisu.
- Došao smo ovdje jer želim izbjeći takvu pogrešku, i osobno postavim neka pitanja davateljima franšiza, a želim i da vidim i usporedim franšize koje se nude - kaže Tomas.

Iako su mnoge modne kompanije osjetile posljedice ekonomske krize, tvrtka Gatta koja proizvodi čarape izgleda da nije mnogo pogođena.
Lukaš Kinderman (Lukasz Kinderman), predstavnik Gatta kaže da su proizvodi koje nude glavni razlog što ne osjećaju krizu.
- Potrošači mogu mijenjati jaknu na nekoliko godina, ali čarape i hulahopke su proizvodi koje moraju da kupuju redovito - kaže Kinderman, objašnjavajući jednu od ključnih prednost koje donosi njihova franšiza.

Pored mogućnosti da naprave direktan kontakt s davateljima franšiza posjetitelji su imali priliku i da se međusobno druže, ali čuti neke savjete iz biznisa. Uspješni poduzetnici su dijelili iskustva s posjetiteljima na razne teme: "Kako najbolje prodati svoju tvrtku", "Kako promovirati vlastitu kompaniju", "Kroz koje faze treba proći kada sa nekim želite ostvariti partnerstvo", itd..