U Poljskoj neizvjesna sudbina Cartridge World zbog problema koje ima nositelj master franšize; u regiji problema, na sreću nema - u Srbiji otvorena nova prodavaonica na Novom Beogradu.
Četvrtak
01.11.2012
Master franšiza Cartridge World za CE Europu, poljska tvrtka Direct eServices SA je pred stečajem. Sa druge strane, u Srbiji sustav posluje dobro, i - lagano raste.
 

Budući da je početkom prošlog mjeseca otvorena druga franšizna radnja Cartridge World u Beogradu, reklo bi se da taj koncept u Srbiji posluje stabilno.
Filip Đaković, vlasnik master franšize za Srbiju, potvrđuje da Cartridge World u Srbiji posluje uspješno.
- Druga prodavnica je ispunjenje plana o proširenju mreže - kaže on za Franchising.rs.
Đaković dodaje da je u planu otvaranje i nove prodavaonice na teritoriji Beograda, točnije na općini Stari grad.
- Namjeravamo razgranate mreže i na teritoriju cijele Srbije - ističe Đaković.
Prva prodavaonica Cartridge World je započela poslovanje u Srbiji krajem 2010. radnjom u Beogradu.

U isto vrijeme, sustav je u Poljskoj u problemima. Tvrtka Direct eServices, vlasnik master franšize za Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Ukrajinu, suočava se s financijskim problemima. Nedavna promjena uprave i emisija akcija - budući da je tvrtka listirana na Varšavskoj burzi - nisu donijele željene promjene. U službenom priopćenju kompanije se navodi da biznis ne donosi dovoljno prihoda koji bi osigurali pozitivno poslovanje, ai nedavna revizija je ukazala na značajno uvećanje obveza u odnosu na imovinu. Samo nekoliko mjeseci ranije iz kompanije je saopšteno da je tržište u velikim gradovima zasićeno i da nova strategija širenja podrazumijeva prodaju franšize poduzetnicima u manjim gradovima, koji bi pri tome bili oslobođeni dijela franšiznih nadoknada. Tvrtka je, ipak, zapala u probleme prije nego što je tako promoviran koncept zaživio.

Direct eServices postao je vlasnik master franšize za spomenute zemlje u ožujku 2011. kada je otkupio master franšizu za 3,7 milijuna zlota (oko milijun eura) od dotadašnjeg nositelja Cartridge World CEE SA.

Cartridge World, kao međunarodni franšizni sustav nudi mogućnost i master franšize, ali i pojedinačnih odnosno single unit franšiza.

Cartridge World je svjetski lider u industriji reciklaže i dopune spremnika i tonera za pisače, fax uređaje i kopir aparate. Tvrtka je u vlasništvu Bryan Stokesa koji ju je i osnovao u Australiji, prije 24 godine. Devet godina po osnivanju prodana je prva franšiza i biznis koncept počinje uspješno da se širi - u mnogim zemljama Europe, u SAD, Singapuru i Novom Zelandu.

Tvrtka Svijet tonera d.o.o. je prvi franšizer u Hrvatskoj i pokriva tržište pet slavonskih županija.