Od 1998. godine do danas izadavačka kuća "Plavi slon" je izdala 20 originalnih naslova, napisanih i ilustriranih za inovativni koncept "personaliziranih" knjiga po narudžbi. Svaki od ovih naslova postao je bestseller.
Petak
08.08.2014
Da biste postali vlasnik izdavačke kuće, ponekad nisu potrebne ogromne investicije...
 

Šalice, majice ili kalendari s fotografijama i imenima određenih osoba – samo su neke od popularnih i prikladnih sitnica koje se najčešće kupuju za poklon. Izdavačka kuća "Plavi slon" (Modry slon) iz Češke je, međutim, otišla korak dalje i prije 16 godina objavila prvu "personaliziranu" knjigu. Ideja je, zapravo, bila vrlo jednostavna – junaci knjige su postajale "stvarne" osobe – djeca, ili odrasli, kojima je dar bio namijenjen i za koje se knjiga tiskala po narudžbi. 

Koncept je vrlo brzo postao popularan u Češkoj – ideja je privukla mame i tate koji su, u potrazi za idealnim poklonom za djecu, ponekad bili prisiljeni potrošiti i više od svojih mogućnosti. "Plavi slon" je ponudio kreativnu i jedinstvnu alternativu igračkama, za koju nije bilo potrebno izdvojiti previše novaca. Međutim, ono što je ovom konceptu donijelo najviše hvale, bila je činjenica da su djeca knjige – rado čitala. A zatim su, počela više čitati i druge knjige. Češki Institut za unapređivanje obrazovanja i Ministarstvo za obrazovanje, mlade i sport podržali su i ocijenili ovaj projekat kao jedan od "najstimulativnijih načina za promociju čitanja kod mladih". 

Sa popularnošću, rasla je i potražnja. Da bi uspjeli pokriti cijelo tržište, izdavačka kuća je razvila i ponudila franšizu. Jedan primatelj franšize pokrivao je gradove ili područja s najmanje 200.000 stanovnika. U Češkoj, trenutno, imaju 31 primatelja franšize, a koncept su "izvezli" i na tržišta Slovačke i Poljske. Sada su zainteresirani naći primatelje master franšize i u zemljama ove regije – Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. 

Za pokretanje posla nisu potrebni posebni uvjeti – većina primatelja franšize ovaj posao vodi od kuće, ali poslovnica može biti smještena i u tržnom centru ili knjižari. Sve što primatelj franšize treba imati su računalo, laserski pisač i klamericu. Davatelj franšize osigurava software te određenu količinu polugotovih proizvoda koji su potrebni za tiskanje knjiga po narudžbi.

– Iskustvo pokazuje da se investicija vraća vrlo brzo. Mjesečna zarada svakako najviše ovisi o trudu i umješnosti primatelja franšize, i može se kretati od 200, pa do 1.500 eura – kaže Rafał Kwiatkowski, direktor razvoja u Modry slon. – Treba računati na to da prodaja knjiga značajno raste za vrijeme blagdana, prije kraja školske godine, pa i prije Valentinova, kada se knjige kupuju čak i za odrasle – dodaje Kwiatkowski.

Više o franšiznom sustavu Plavi slon, možete pronaći u našem Katalogu franšiza.


Popularno na forumu