Četvrtak
14.08.2014
Trend franšiznog širenja u industriji auto-dijelova postoji i u zemljama regije, a među franšiznim lancima nalaze se domaće i inozemne tvrtke.
 

Prema podacima koje je objavila konzultantska kuća Frost & Sullivan, europsko tržište auto-dijelova, da podsjetimo, vrijedno je 100 milijarde eura. Istraživanje pokazuje da prihodi rastu 2,4 procenta godišnje, što ukazuje i na evidentan oporavak od krize koja je industriju auto-dijelova pogodila 2009. i 2010. godine. Rast tržišta se očekuje diljem Europe, a stručnjaci iz oblasti franšizinga procjenjuju da je ova industrija više nego povoljna i za razvoj putem franšizinga. 

Kako smo prethodno pisali, od lanaca koji posluju franšizno, jedino je Vulco rasprostranjen regionalno, a pod tim brendom posluju vulkanizeri u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. 

Nippon Pieces Services je francuska franšiza i djeluje od 1994. godine. Za ovih 20 godina postojanja postala je jedna od najvećih aftermarket europskih kuća za prodaju rezervnih dijelova za automobile. Za sada, trgovine ima u Srbiji (dvije  u Beogradu), a primatelj master franšize je Nippon Pieces Services-S Beograd. 

U Srbiji, međutim, odnedavno je prisutan i njemački franšizni koncept Motoo koji naglasak stavlja na servis automobila, ali kod tog servisera postoji mogućnost i kupnje auto-dijelova. Marko Stefanović, menadžer servisnog koncepta Motoo, kaže da interes primatelja postoji te da je cilj tog franšiznog lanca da u mrežu uključi 80 servisera diljem zemlje. Iako tvrtka Hans Hess, u čijem sastavu djeluje franšizni sustav Motoo, u Njemačkoj razvija i franšizu trgovina auto-dijelova, u Srbiji je naglasak, prije svega, na servisu automobila.

U Sloveniji, pak, pored Vulca posluje još jedan veliki lanac vulkanizera i auto-mehaničara – B.H.S. Service. Pod ovim brandom rade i maloprodajne radnje, tako da B.H.S. objedinjuje trgovinu i uslugu. Servisi kao i maloprodajne radnje razvijaju se kroz franšizu. Prema podacima sa zvaničnog portala, u lancu mehaničara i vulkanizera posluje 47 primalaca franšize, dok su u maloprodaji svega tri franšizne prodavnice.  Lanac B.H.S. se nalazi u vlasništvu kompanije Bartog d.o.o. Trebnje, koja na tržištu Slovenije posluje već 25 godina i jedan je od lidera u distribuciji auto-delova i servisa automobila. 


Popularno na forumu