Franšiza za iskusne bankare

U Slovačkoj za sada jedino Raiffeisen banka širi mrežu poslovnica davanjem franšize.
Utorak
23.12.2014
Iako u zemljama ove regije za sada nema banaka koje daju franšize, franšizing u bankarstvu uopće nije neobična pojava.
 

Slovačka je do prije dvije godine bila među zemljama koje nisu imale banke u sustavu franšizinga. Točnije, sve do studenog 2012, kada je Raiffeisen banka odlučila ući na tržšte i otvoriti poslovnicu kojom će upravljati –primatelj franšize. Iako je Raiffeisen i danas jedina banka u Slovačkoj koja se širi davanjem franšize, njezinu mrežu u ovom trenutku čine 32 poslovnice, od čega je većinu – čak 20 poslovnica – otvorila samo tijekom prvih šest mjeseci 2014. godine. – Ako banka želi biti uspješna na dulji rok, ona se mora usredotočiti na racionalizaciju poslovanja i smanjenje troškova. Sa franšiznim modelom razvoja dobili smo mogućnost napraviti koncept za koji nisu potrebne prevelike investicije, a u isto vrijeme ubrzati tempo širenja – izjavio je za portal Franchising.sk Martin Krajniak, direktor marketinga i glasogovornik Raiffeisen banke u Slovačkoj.

Kako kaže, ovo je idealna prilika za "lokalne bankare", ljude koji su svojim dosadašnjim radom "izgradili ime" i povjerenje u svojoj zajednici, a kojima je vođenje vlastite banke oduvijek bila želja ili izazov.

Primatelj Raiffeisen franšize u Slovačkoj treba izdvojiti 30.000 eura za ulaznu naknadu te dodatnih 20.000 eura depozita, koji se vraća nakon isteka ugovora o franšizingu. Ovaj polog služi kao osiguranje u slučaju oštećenja ili gubitka opreme. Ugovor se zaključuje na pet godina i može se obnoviti.

S druge strane, primatelj franšize dobiva potpuno opremljenu poslovnicu, početnu obuku i mogućnost konstantne edukacije, i za sebe i za svoje zaposlenike. Marketinška i tehnička potpora te pomoć pri svakodnevnom poslovanju i izgradnji odnosa s klijentima – podrazumijevaju se. Primatelj, također, automatski dobiva pristup svim bankarskim proizvodima i infrastrukturi. – Zanimljivo je da primatelji franšize, odnosno, bankarski službenici uopće ne dolaze u dodir s gotovinom. Svaka podružnica ima automatski trezor koji se koristi za podizanje i polaganje novčanih depozita. Ovo je jedinstveno rješenje u Slovačkoj – kaže Krajniak.

Raiffeissen banka će i u 2015. nastaviti s otvaranjem franšiznih podružnica diljem Slovačke, ciljajući prije svega na manje gradove, potvrđuje Krajniak. Smatra, međutim, da bi banka ovakav model razvoja u doglednoj budućnosti mogla primijeniti i u nekim drugim zemljama u kojima posluje.

Izvor: Franchising.sk