Tvrtka JunkLuggers namjerava da do 2016. usavrši sustav odnošenja i sortiranja tako da 100% prikupljenog otpada može biti donirano ili reciklirano.
Srijeda
08.04.2015
Čišćenje i održavanje spadaju u jedan od najbrže rastućih franšiznih sektora. Među stotinama tvrtki, JunkLuggers ponudio je "nešto više" i izdvojio se od ostalih.
 

Na američkom tržištu posluje više od 3.000 franšiznih sustava. Osim opće poznate činjenice da je ovaj model poslovanja najrasprostranjeniji među restoranima brze usluge, skoro da nema biznisa koji ne poznaje franšizing kao model za razvoj i širenje poslovanja. Prema podacima Međunarodne franšizne asocijacije (IFA), pored restorana brze usluge, posljednjih godina najviše franšiza "generirali" su sektori zdravlja i fitnesa, "sve za djecu", čišćenja/održavanja i nekretnina. Među, pak, relativno mladim franšiznim sustavima koji polako, ali sigurno grade svoju mrežu unutar sektora čišćenja/održavanja, vrlo se brzo izdvojio JunkLuggers, tvrtka specijalizirana za odnošenje kućnog otpada.

Tvrtka je osnovana 2004. i do sada je posao razvila na "primarnim tržištima", državama New York, New Jersey, Pennsylvania i Connecticut. Prve franšize poslovnice uspostavila je 2013. godine. Iako na američkom tržištu dominira nekoliko velikih franšiznih sustava koji nude istu uslugu, Junkluggers se izdvojio po tome što su bili spremni učiniti "dodatni napor". Tvrtka, naime, sortira sav prikupljeni otpad i sve što se može ponovno koristiti, donira lokalnim zajednicama i humanitarnim organizacijama, dok ostatak šalje na reciklažu. Na taj način, Junkluggers se vrlo brzo pozicionirao na ljestvici "ekološko osvešćenih" i "društveno odgovornih tvrtki", sa odličnom reputacijom među korisnicima. Kako kažu u tvrtki, njihova je misija do 2016. usavršiti sustav tako da 100% prikupljenog otpada može biti donirano ili reciklirano.

JunkLuggers, inače, odnosi sve – namještaj, kućnu tehniku, IT opremu, odjeću, pa i čitave građevinske konstrukcije i otpad. U usporedbi s ostalim konceptima slične vrste, JunkLuggers spada u kategoriju cjenovno "pristupačnijih" franšiza – za početnu investiciju treba izdvojiti između 80.000 i 113.000 dolara, što za američke uvjete znači – povoljno. Pored toga, tvrtka svojim franšiznim partnerima jamči i brzo pokretanje posla – za svega dva do tri mjeseca. Primatelj franšize ne mora imati ured, već čitav posao može voditi od kuće, s vrlo malim brojem radnika.

Tvrtka, također, ne zahtijeva da primatelj franšize ima prethodnog iskustva u ovom području – postojeći partneri zapravo su došli iz najrazličitih djelatnosti – od financija preko nevladinog sektora do politike. Sve što je potrebno za uspješno vođenje posla, primatelj franšize stječe kroz intenzivan program obuke koji jamči "bezbolan ulazak u poduzetništvo".

Foto: JunkLuggers

Uostalom, iskustvo osnivača i vlasnika tvrtke Josha Cohena svim primateljima franšize može poslužiti za primjer, kažu u tvrtki. Kada je započinjao posao, Cohen je imao svega 21 godinu i koristio je jedno terensko vozilo, koje je, pored toga, bilo i posuđeno. Deset godina kasnije, iza imena JunkLuggers stoji respektabilna tvrtka s višemilijunskim prometom.