Partner s Gold licencom može otvoriti prodajni salon, koji bi trebao raditi najmanje četiri dana u tjednu, po šest sati. U njemu će stalno biti izloženo osam modela SpinaliS stolica.
Srijeda
16.12.2015
Osmišljena i napravljena u Sloveniji, ergonomska stolica SpinaliS danas se može kupiti diljem Europe. Da bi proširio prodajnu mrežu u Poljskoj, ekskluzivni distributer za to tržište – daje i franšize.
 

Neobične, inovativne ergonomske stolice SplanaliS dizajnirao je i patentirao 1999. Tomaž Ham iz Slovenije, imajući prije svega na umu ljude koji pate od bolova u leđima. Osim što je pokrenuo proizvodnju i otvorio prodajne salone u Sloveniji, stolice Spinalis vremenom je ponudio i na drugim tržištima Europe – od Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, preko Mađarske, Austrije, Švicarske, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije, Norveške, sve do Češke, Slovačke i Poljske. Na većini ovih tržišta SpinaliS ima ekskluzivne distributere koji su, osim za prodaju, zaduženi i za razvoj prodajne mreže. Tvrtka Medexo Pl zadužena je za tržište Poljske.

S osam prodajnih salona u osam različitih gradova, Medexo Pl je, može se reći, tek počeo sa osvajanjem tržišta. U daljnju ekspanziju, međutim, polaze tako što nude franšizu. Tvrtka, naime, traži lokalne partnere koji će biti zaduženi za distribuciju u određenim područjima Poljske, tzv. vojvodstvima.

Zlatna i srebrna licenca

„Oblasni“ primatelji SpinaliS franšize će, u neku ruku, raditi kao „mali“ primatelji master franšize  – što znači da će biti vlasnici Gold licence koja će im jamčiti i teritorijalni ekskluzivitet. Partner s ovom licencom treba otvoriti prodajni salon koji će raditi najmanje četiri dana u tjednu, po šest sati. U salonu će stalno biti izloženo osam modela SpinaliS stolica.

– Osim što dobiva ekskluzivna prava za prodaju na teritoriju cijele oblasti, partner dobiva i postotak od online prodaje ako kupci žive u toj oblasti – kaže Krzysztof Socha-Zalewski iz tvrtke Medexo Pl.

Primatelj franšize nema obvezu plaćati mjesečnu naknadu, a dobit će specijalnu, besplatnu obuku o samom proizvodu i tehnikama prodaje. O nabavi robe ili reklamacijama primatelj također ne treba brinuti jer je to u nadležnosti centrale. Upravo kao i online prodaja. – U ovom trenutku imamo tri primatelja Gold franšize koji već rade u Warszawi, Wroclawu i Gliwicama, te jednog iz Krakowa s kojim smo nedavno potpisali ugovor. Partnere sada tražimo u svim drugim vojvodstvima Poljske – kaže Socha-Zalewski.

Tvrtka Medexo Pl je, međutim, ponudila i drugi, nešto jeftiniji i manje zahtjevan model franšize. Partneri koji se odluče za ovu opciju postaju vlasnici Silver licence, a imat će pravo raditi na teritoriju koja se nalazi u nadležnosti primatelja Gold licence. Međutim, ti partneri neće moći otvarati zasebne prodajne salone, već će odvojiti dio prostora unutar svojih postojećih trgovina u kojima se prodaje sličan asortiman, primjerice, pomagala za rehabilitaciju ili madraci.

Izvor: Franchising.pl