Na Rakija festu će biti predstavljeno više od 100 vrsta rakije, među kojima će neke imati sasvim nove okuse - od banane, gloga, drenjina.
(Slike: prošlogodišnji Rakija fest, neke od izloženih rakija)
Petak
14.12.2012
Šesti Rakija fest održava se 15. i 16. prosinca u Belexpo centru. Na njemu će se predstaviti 40 izlagača.
 

Branko Nešić, direktor festivala, kaže da je novina ovogodišnje manifestacije održavanje okruglog stola na kojem će se raspravljati o Zakonu o rakiji i ujednačavanju kvalitete voćnih rakija. Četrdesetak sudionika pokušat će da rasvetle probleme u oblasti proizvodnje rakije, sa posebnim naglaskom na proizvodnju voćne rakije. – Želimo naći odgovor na pitanje kako sačuvati prirodne voćne rakije, a da možemo svijetu ponuditi konkurentan proizvod – kaže Nešić.

Na okruglom stolu će se polemisati i o kontroli kvalitete, hemijskim analizama rakije, a namjera organizatora je da Ministarstvu poljoprivrede prezentira sve probleme koji inače muče proizvođače rakije.

Nešić kaže da će se na Festu pojaviti proizvođači iz Srbije i Republike Srpske, kao i jedan izlagač iz Mađarske, koji će predstaviti destilacionu opremu. – Odziv je fantastičan, s obzirom na krizu. Bit će predstavljeno više od 100 vrsta voćnih rakija, među kojima će neke imati sasvim nove okuse, od banane, gloga, drenjina – kaže Nešić.

Na manifestaciji će, kako kaže Nešić, biti izabrana i najbolja rakija koja će poneti titulu „Beogradskog pobednika“. – Ove godine smo uzorke uzimali sa polica trgovina. U konkurenciji je 65 uzoraka, a stručni žiri će činiti i ugostitelji, novinari i proizvođači – kaže Nešić.

Budući da je Nešić vlasnik Rakija bara koji se širi franšizno, on očekuje da za svoj sustav i ove godine odabere neke nove vrste rakije. – Mogu reći da Rakija fest, zaparavo, daje pravi godišnji prijesek stanja na tržištu rakija – kaže Nešić.

Ove godine bit će izabrana nova etiketa za zvanični suvenir Beograda „Bgd 2013“.

Svečano otvaranje Rakija Festa je zakazano za 15.prosinac u 13 časova. Posjetiteljima su vrata Festa otvorena od 11 sati do 20 sati. Ulaznice, sa čašom na poklon, mogu se nabaviti na ulazu po cijeni od oko 33 kune.