Lanac brze prehrane Hot Horse, prepoznatljiv po proizvodima od konjskog mesa, namjerava proširiti mrežu uz pomoć franšize. Pripremaju i povoljniji model kioska za manja mjesta.
Četvrtak
19.05.2016
Slovenski lanac brze prehrane Hot Horse otvorio je prvi lokal prije više od 20 godina, a sada je odlučio mrežu proširiti kroz franšizu.
 

Hot Horse, lanac brze prehrane, ima u Sloveniji tri objekta, a prvi je otvoren u Ljubljani davne 1995. Njihovi proizvodi od konjskog mesa – burgeri, tortilje, salate, hot dogovi, paštete, čak i gulaš – vrlo su brzo postali pravni trend među Slovencima, kaže Matej Pogačnik, rukovoditelj franšizinog poslovanja. Tvrtka je nakon dva desetljeća rada, kako on kaže, dosegla određeni stupanj razvoja te je i došlo vrijeme za daljnji rast. – Odlučili smo da je franšizing najpogodiniji model razvoja. S jedne strane, primatelji osiguravaju kadrovske resurse i lokalnu podršku, a davatelj franšize priliku za razvoj i poznati brand – kaže Pogačnik.

Franšizu najpre žele proširiti u Sloveniji, no, otvoreni su i za razgovore s ozbiljnim kandidatima iz drugih zemalja regije. Najvažnije je da, kako kaže Pogačnik, primatelj vjeruje u brand i njegov uspjeh. – Uvjeti se, s jedne strane, svode na osobne karakteristike primatelja, a s druge, na poslovne, odnosno, financijske. Vrlo je važno da kandidat ima razvijen poduzetnički duh, povjerenje u Hot Horse brand te da pronalazi sebe u ugostiteljstvu i poslu s ljudima. Idealni kandidati su dinamične osobe koje su spremne poštivati naše vrijednosti: ljubaznost, iskrenost i transparentnost. Također, moraju se starati da im proizvod uvijek bude kvalitetan i svjež, zadovoljstvo kupca na prvom mjestu, usluga brza, a lokal uredan – objašnjava on.

S druge strane, primatelj franšize mora osigurati lokal i zaposlenike. Franšizna naknada iznosi 10.000 eura, dok ukupna investicija ovisi o samom modelu kioska. Mjesečne naknade su šest posto prihoda. – U tijeku su pripreme pristupačnijeg modela kioska, koji će također biti dostupan u manjim mjestima – kaže Pogačnik.

Primatelj franšize dobija mogućnost poslovati pod Hot Horse brandom, opremu za prodajno mjesto, software koji omogućuje efikasnije poslovanje, prvo punjenje robom, operativni priručnik koji predstavlja svojevrsni vodič za poslovanje te kontinuirani razvoj proizvoda.