Pored toga što je zaista riječ o posebnom, unikatnom, ručno rađenom i kvalitetnom nakitu, za "Dvije šmizle" opredijelio me je upravo prepoznatljiv brand... A da iskustvo nije tako dobro, sigurno ne bih ovoliko dugo radila.
Suzana Daković (sjedi), sa radnicom Draganom
Četvrtak
15.09.2016
Suzana Daković iz Banjaluke prvi je primatelj franšize "Dvije šmizle". Sljedeće godine, slavi deset godina poslovanja.
 

Suzana Daković, inače rođena Sarajlijka, danas nastanjena u Banjaluci, za nakit "Dvije šmizle" znala je mnogo prije no što je postala primatelj njihove franšize.
– "Dvije šmizle" su se dosta reklamirale u televizijskim emisijama, bile su sponzori raznih serijala. Susretala sam se s njihovim reklamama u časopisima, a i mnogi su kupovali njihov nakit u Beogradu, te je brand bio prilično poznat u Banjaluci. Počela sam razmišljati kako bi bilo lijepo započeti svoj posao i imati dućan s njihovim nakitom  priča Daković.

Nije niti pomišljala sama se upustiti u privatni posao, ne zato što su joj poduzetničke vode bile nepoznate, već zato što se ljudi, kako kaže, lakše opredjeljuju za poznate brandove. – Sjećam se da sam na prvom sastanku s Milicom Gavrilović, vlasnicom koncepta, rekla da bih, u teoriji, mogla nabaviti neki nakit iz inozemstva te ga prodavati pod imenom koje bih sama osmislila, no, to sigurno ne bi postiglo isti uspjeh. Pored toga što je zaista riječ o posebnom, unikatnom, ručno rađenom i kvalitetnom nakitu, za "Dvije šmizle" opredijelio me je upravo prepoznatljiv brand. Nije isto kada, primjerice, na trgovini obuće ugledate Paciotti i ime koje nitko nije čuo  objašnjava Suzana.

Vitrine i ostalu opremu za dućan od oko 16 m2, Suzana Daković je, po uputama i crtežima "Dvije šmizle", nabavila na lokalnom tržištu. Nakon završene obuke, poslovanje je te 2007. godine, kada je dućan otvoren u strogom centru Banjaluke, krenulo odlično. Zanimljivo je da je to bila ujedno i prva franšiza branda "Dvije šmizle".

Mušterije su najčešće žene između 30 i 55 godina, a najviše se prodaje tzv. "dnevni nakit" koji se može nositi i u nekim drugim, specijalnim prilikama.

Jedan od razloga duge suradnje sa "Dvije šmizle" jest i, kako kaže Suzana Daković, odlična komunikacija s davateljem franšize, posebno s vlasnicom Milicom Gavrilović.  Ona mi je mnogo pomogla na samom početku poslovanja i inače je osoba koja izlazi u susret, ima razumijevanja i kad ide dobro i kad ide nešto lošije. Čak i kada imam posebne zahtjeve mušterija, poput boje nakita ili oblika, oni mi izlaze u susret i naprave mi takav komad. Tu dolazi do izražaja prednost toga što "Dvije šmizle" imaju svoju proizvodnju, te mogu u određenoj mjeri odgovoriti zahtjevima potrošača. Da iskustvo nije tako dobro, sigurno ne bih ovoliko dugo radila  ističe Suzana Daković.

Naredne će godine proslaviti deset godina poslovanja, no posljednje su tri godine, prema njenom svjedočenju, zbog sveukupne situacije, bile i najteže.
– Vremena nisu najsretnija, besparica je velika i svi se poduzetnici bore. Nameti su iznimno visoki, a nema baš nekih poticaja za poduzetnike. Doduše, nikada od države paricu nisam dobila niti tražila. U takvim okolnostima mnogi su počeli i sami praviti nakit – naravno, kvaliteta nije ista, ali je ponuda definitivno veća. Danas ništa nije kao te 2007. i posljednje se tri godine sve teže posluje, ne samo u ovom poslu, nego u bilo kojoj branši. Moj dućan, međutim, i dalje radi pozitivno i pored toga što sam u zakupu i imam dvije radnice  kaže Suzana Daković.


Popularno na forumu

Franšizni sustav je poput velike obitelji

Poštovani tražitelji kredita, Imate li financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti posao? Ova kreditna tvrtka osnovana je kao svjetska organizacija za ljudska...

2 komentara
zadnji 28.09.2023
Poštovani tražitelji kredita, Imate li financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti posao? Ova kreditna tvrtka osnovana je kao svjetska organizacija za ljudska prava s jedinom svrhom pomoći siromašnima i ljudima u financijskim poteškoćama. Ponuda božićnog zajma za 2023. također je u tijeku. Ako se želite prijaviti za zajam, kontaktirajte ih putem podataka u nastavku: e-mail: davidsonalbertloan@gmail.com Ime: Potreban iznos kredita: Trajanje kredita: Broj mobitela: Hvala vam i Bog vas blagoslovio Davidson Albert.

Poštovani tražitelji kredita, Imate li financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti posao? Ova kreditna tvrtka osnovana je kao svjetska organizacija za ljudska...

1 komentara
zadnji 28.09.2023
LOAN OFFER

DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN...

1 komentara
zadnji 07.07.2023
Franšizni sustav je poput velike obitelji

Svidza mi se .Trenutno trazim neku dobru fransizu za sebe...

2 komentara
zadnji 01.09.2016
Miris iskustva

svidja mi se miris iskusva neznam kako bih mogao da budem prhmaoc fransize i kako bih mogao to ostwariti molim odgowor, meil. nedzadm89@hotmail.com

1 komentara
zadnji 26.12.2013