McCafé u centru Pariza, po ukusu Parižana: kroasani, peciva, tiramisu, macarons, kave...
Ponedjeljak
19.09.2016
Tko bi rekao da će u jednom McDonald’su čuti: "Oprostite, no ne prodajemo burgere niti pomfrit..."
 

Takav McDonald's, međutim, postoji. Nalazi se u centru Pariza (Rue Rambuteau) i nudi sendviče, juhu, peciva, kolače, kave – ali niti jedan od specijaliteta po kojima je McDonald's postao poznat diljem svijeta –burgere i pomfrit.

Ovo, istina, nije prvi put kako McDonald's eksperimentira s novim konceptima. Slično se dogodilo prije dvije godine u Australiji, gdje je jedan broj McCaféa "zamijenjen" (rebrandiran) konceptom Corner. Novi dizajn i meni, koji je uključivao sendviče, integralnu rižu, wraps s povrćem te salate s dimljenom piletinom, lećom ili plavim patlidžanom, trebali su "osvježiti" imidž diva brze prehrane. Prošle godine, da podsjetimo, u Hong Kongu otvoren je nekonvencionalni McDonald's Next koji je također ponudio obilje salate te jednu od tzv. "supernamirnica" – kinou. Međutim, niti jedan od ovih restorana nije išao toliko daleko da s menija izostavi –meso i krumpiriće.

Izvjesno je da se koncept iz Pariza neće preslikati u ostale McDonald's restorane u svijetu, vrlo vjerojatno čak niti u sve restorane u Francuskoj. Praksa pokazuje da se ovakvi, novi koncepti testiraju, i primjenjuju, u vrlo malom broju restorana. Kada bi McDonald's i razmišljao o radikalnim promjenama na globalnoj razini, sigurno ne bi mogao računati da bi ih lako prihvatili svi njegovi primatelji franšize. A broj franšiznih restorana nije mali – gotovo 13.000 u Americi i više od 17.000 diljem svijeta. Ostaje, stoga, više nego impozantan broj lokacija u kojima će se i nadalje služiti sve ono po čemu je McDonald's prepoznatljiv i čime privlači milijune mušterija.